Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: «Μέτωπο» ανάταξης του τραπεζικού κλάδου

Τραπεζικές διοικήσεις και κυβέρνηση εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τα υπάρχοντα σχέδια, οι προκλήσεις και το στήριγμα από το ΑΕΠ που φλερτάρει φέτος με το +3,5%.

Κύπρος: «Μέτωπο» ανάταξης του τραπεζικού κλάδου

Με σύμμαχο την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, η κυπριακή κυβέρνηση και οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών προσπαθούν με σειρά ενεργειών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα να εξυγιάνουν πλήρως τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ήδη το πρώτο θετικό μήνυμα έρχεται από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, όπου ο αρχικός στόχος του +2,9% στο φετινό ΑΕΠ φαίνεται να αναπροσαρμόζεται προς ένα νούμερο που θα προσεγγίσει το +3,5%!

Ήδη, παρατηρείται ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων, ενώ ανάπτυξη παρατηρείται επίσης στις υπηρεσίες, αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα, σύμφωνα με τους στόχους κινούνται φέτος και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, όπως δηλώνει σχετικά το κυβερνητικό επιτελείο.

Η όλη αυτή εξέλιξη έχει βοηθήσει και τις τράπεζες, καθώς βελτιώνεται το κλίμα στον κλάδο των ακινήτων και παράλληλα αυξάνονται οι καταθέσεις. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2016 κατά 3 δις ευρώ (από τα 46 στα 49 δις ευρώ), ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχει μηδενίσει πλέον την δανειακή της έκθεση στον μηχανισμό ELA.

Παρόλα αυτά, όλοι αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της, δρομολογώντας πωλήσεις δανείων (κυρίως ορισμένων που σχετίζονται με ανάπτυξη ακινήτων), ενώ σε μελλοντική φάση έχει την δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων, καθώς διαπραγματεύεται πλέον στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ).

Τα προβλήματα πάντως δεν έχουν εκλείψει και δεν είναι τυχαίο πως η Τράπεζα Κύπρου ενέγραψε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο προβλέψεις 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα της πώλησης των κόκκινων δανείων της. Πάντως, η διοίκηση της Τράπεζας τονίζει ότι παρά τις αυξημένες προβλέψεις, δεν απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η ΑΜΚ του 2014 ύψους ενός δισ. ευρώ, επαρκεί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει αναλάβει «ζεστά» το ζήτημα της πλήρους εξυγίανσης της (κρατικά ελεγχόμενης σήμερα) Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), του δεύτερου μεγαλύτερου «παίκτη» της τοπικής αγοράς.

Στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την ΣΚΤ, περιλαμβάνονται:

Η δωρεάν διάθεση των μετοχών που κατέχει σήμερα το κράτος στους πρώην μετόχους της ΣΚΤ (φέρεται να έχει εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), με παράλληλη εισαγωγή των μετοχών αυτών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

• Η προηγηθείσα εξεύρεση θεσμικού επενδυτή (ή θεσμικών επενδυτών) που θα βάλει το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ενισχύσει κεφαλαιακά την Τράπεζα και να λάβει σημαντικό ποσοστό αυτής.

• Η ανάθεση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων (100.000 δάνεια, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ) και των ακινήτων της Τράπεζας στην ισπανική Altamira, η οποία διαθέτει σχετικές εμπειρίες.

Το εγχείρημα αυτό βέβαια παρουσιάζει προκλήσεις (π.χ. εύρεση επενδυτή, πολιτική αποδοχή σε μια ουσιαστικά προεκλογική περίοδο) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτά θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο δείχνει αρκετά βελτιωμένο και δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι επενδυτές τοποθετήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, διεκδικώντας παράλληλα και την Εθνική Τράπεζα (θα υπάρξει νέα απόπειρα πώλησης). Αντίθετα, από ελληνικής πλευράς Eurobank και Alpha Bank προτίθενται να διατηρήσουν τις τοπικές θυγατρικές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v