Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων

Ο S&P αναβάθμισε το χρέος της χώρας σε ΒΒΒ-, αφενός λόγω βελτιωμένων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το διάστημα 2017-2020, αφετέρου λόγω ελάττωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Βουτιά στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων

Το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Πορτογαλίας σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδό του εδώ και 1,5 χρόνο, γεγονός που πίεσε την απόδοση του χρέους στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2016, αφότου η χώρα κέρδισε και πάλι την επενδυτική της βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Η απόδοση του τίτλου υποχώρησε κατά 0,29 ποσοστιαία μονάδα σε 2,53%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Στο μεταξύ, η διαφορά της απόδοσης του χρέους σε σύγκριση με το γερμανικό περιορίστηκε σε 2,09 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2016.

Αργά την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης χαιρέτισε τη «στέρεη πρόοδο που έχει κάνει (η Πορτογαλία) στην ελάττωση του ελλείμματος προϋπολογισμού», κάνοντας αναφορά και στον μειωμένο κίνδυνο μιας αισθητής επιδείνωσης των εξωτερικών οικονομικών συνθηκών.

Ο S&P πρόσθεσε πως η πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2017-2020 βελτιώθηκε σε 2% κατά μέσο όρο, από 1,5%, και εξήγησε πως αυτός ήταν ένας παράγοντας για την αναβάθμιση σε ΒΒΒ-.

Υπενθυμίζεται πως η Πορτογαλία βρίσκεται σε έδαφος junk από το 2012, αφότου ζήτησε διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα εξακολουθεί να λαμβάνει αυτή τη βαθμολογία από τον Moody’s και τον Fitch, τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους του S&P.

Ωστόσο οι αναλυτές του DBRS τοποθετούν το χρέος της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v