Βρετανία: Συρρίκνωση δραστηριότητας στις κατασκευές το Σεπτέμβριο

Ο PMI για το βρετανικό κατασκευαστικό τομέα βρέθηκε σε έδαφος συρρίκνωσης για πρώτη φορά εδώ και 13 μήνες. Αναλυτές τονίζουν πως η οικονομία επιβραδύνεται, πιέζοντας την BoE που σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Βρετανία: Συρρίκνωση δραστηριότητας στις κατασκευές το Σεπτέμβριο

Απροσδόκητη συρρίκνωση στον κατασκευαστικό τομέα κατέδειξε ο σχετικός δείκτης PMI της IHS/Markit για το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για δυσάρεστη έκπληξη για τους traders, καθώς πιέζει σημαντικά τις βρετανικές μετοχές και τη στερλίνα.

Ο PMI για τον κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε τον περασμένο μήνα σε 48,1 από 51,1 τον Αύγουστο, έναντι προσδοκιών για 50,9.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 13 μήνες που ο δείκτης βρέθηκε κάτω του ορίου του 50, που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση, επισημαίνει το CBS.

Οι αναλυτές τόνισαν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η οικονομία επιβραδύνεται και θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της Τράπεζας της Αγγλίας για άνοδο επιτοκίων αργότερα φέτος.

«Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την BoE, η οποία παλεύει με υψηλότερο πληθωρισμό από το στόχο και με την αβεβαιότητα του Brexit», συνόψισε σε έκθεσή του ο Boris Schlossberg, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στην BK Asset Management.

«Αν η βρετανική οικονομία πράγματι αρχίσει να δίνει σοβαρές ενδείξεις επιβράδυνσης, η BoE θα πιεστεί υπερβολικά να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα τέτοιο περιβάλλον», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v