Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ιστορικό υψηλό για το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά

Το έλλειμα αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. στα 14,2 δισ. στερλίνες. Επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή σε μηνιαία βάση, ενώ η παραγωγή των εργοστασίων ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Βρετανία: Ιστορικό υψηλό για το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας στα αγαθά διευρύνθηκε αισθητά τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη πως αργεί ακόμα η εξισορρόπηση στην οικονομία που περιμένει η αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS, το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε κατά 1,4 δισ. στερλίνες και διαμορφώθηκε στα 14,2 δισ.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εξαγωγής καυσίμων, αλλά και στην άνοδο που εμφάνισαν οι εισαγωγές ιατρικών μηχανημάτων.

Ξεχωριστά, η ONS ανακοίνωσε πως η μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας επιβραδύνθηκε ελαφρώς, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου που οφείλεται στην καθυστερημένη συντήρηση που παραδοσιακά πραγματοποιείται το καλοκαίρι.

Η παραγωγή των βρετανικών βιομηχανιών ενισχύθηκε κατά 0,2% στο μήνα, έναντι αύξησης 0,3% που παρουσίασε τον Ιούλιο. Η άνοδος συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal.

Η παραγωγή των εργοστασίων αναπτύχθηκε με αμετάβλητο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κατά 0,4%, παρότι οι αναλυτές περίμεναν ελαφριά πτώση.

Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου και συνεχίζει να πιέζει τους Βρετανούς καταναλωτές, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως το εμπόριο και η παραγωγή θα χρειαστεί να ενισχυθούν κι άλλο για να αποφευχθεί κλυδωνισμός στην οικονομία ενόσω το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται την έξοδό του από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v