ΗΠΑ: Αλμα 0,5% στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 0,6%.

ΗΠΑ: Αλμα 0,5% στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο τους τελευταίους οκτώ μήνες τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της εκτίναξης στις τιμές της βενζίνης μετά το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Αύγουστο. Η άνοδος του Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο και ανέβασε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% από 1,9% τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 0,6%, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 2,3%.

Οι τιμές της βενζίνης εκτινάχτηκαν κατά 13,1% τον περασμένο μήνα, αντιστοιχώντας στο 75% της αύξησης του δείκτη. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2009.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης κινήθηκε 0,2% υψηλότερα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,7%. Τους τελευταίους πέντε διαδοχικούς μήνες, η ετήσια μεταβολή του δομικού δείκτη παραμένει σταθερή στο επίπεδο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v