Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από Βόρεια Κορέα

Ο βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά, σύμφωνα με δεδομένα που αναλύουν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. «Θα το τακτοποιήσουμε», διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, το οποίο επικαλείται πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Tην νέα εκτόξευση επιβεβαίωσε και Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι «θα το κανονίσουμε», χωρίς να διερευνήσει τι εννοούσε.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την πόλη Πιονγκσονγκ, στα νότια της επαρχίας Πιονγκγάν, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι από την πρώτη εκτίμηση που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση περίπου 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Tο λιμενικό της Ιαπωνίας από την πλευρά του ανακοίνωσε πως ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η ιαπωνική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για την εκτόξευση ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμα στον αέρα. 

Τη Δευτέρα, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση επαγρύπνησης μετά τον εντοπισμό ραδιοεπικοινωνιών, που υποδεικνύουν ότι μια νέα δοκιμή ίσως γίνει εντός των ημερών. 

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου και έχει εκτοξεύσει πάνω από δέκα πυραύλους φέτος.

Η τελευταία βορειοκορεατική πρόκληση σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου όταν εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, λίγες ημέρες πριν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εντάξει τη Βόρεια Κορέα στη λίστα με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

ΝΑΤΟ: Υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια 

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΕΕ: Απαράδεκτη παραβίαση

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v