Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aύξησε στο 1,5% τα επιτόκια η Fed

Στην τρίτη αύξηση επιτοκίων φέτος προχώρησε η Fed. «Ταύρος» για την οικονομία το 2018. Συνεχίζει να προβληματίζει ο πληθωρισμός. «Επιφυλάξεις» Γέλεν για την αναπτυξιακή ώθηση από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν είναι σταθερή πηγή αξίας το bitcoin.

Aύξησε στο 1,5% τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια στο 1,25 με 1,5%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το outlook των επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να βλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, παρά την πρόβλεψη τους για επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Ειδικότερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και το 2019, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Προβλέπουν ωστόσο πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 2,1%. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,9% την επόμενη χρονιά, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις προβλεπόταν πως θα διαμορφωθεί στο 4,1%. 

Ο πληθωρισμός ωστόσο αναμένεται να παραμείνει κάτω από το στόχο του 2% για μια ακόμη χρονιά, κάτι που ίσως εξηγεί την απόφαση των μελών της Fed να μην επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η Fed βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,5% για φέτος, στο 1,9% για την επόμενη χρονιά και στο 2% για το 2019, όπως και στις προηγουμένως. 

Η απόφαση για την τρίτη φετινή αύξηση επιτοκίων λήφθηκε με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Οι Τσαρλς Έβανς και Νεέλ Κασκάρι ψήφισαν κατά της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προηγουμένως εκφράσει ανησυχία για τον υποτονικό πληθωρισμό. 

Γέλεν: Αβέβαιη η αναπτυξιακή ώθηση της φορο-μεταρρύθμισης Τραμπ

Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου η απερχόμενη επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την εκτίμηση πως η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει την ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ θα επιτρέψει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Η ίδια σημείωσε πως oι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να αναμένουν πως η οικονομία θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό. Υπογράμμισε ωστόσο, πως ενώ οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, ο αντίκτυπος που θα έχει το φορολογικό πακέτο στην οικονομία παραμένει αβέβαιος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα. Γέλεν τόνισε πως η Fed συνεχίζει να εκτιμά πως η αναπάντεχη αδυναμία που επιδεικνύει φέτος οφείλεται σε περιστασιακούς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες. Επανέλαβε ωστόσο, πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις δυνάμεις πίσω από τον πληθωρισμό.

Η κα. Γέλεν επισήμανε επίσης πως η Fed συνεχίζει να στηρίζει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Όπως ανέφερε, επειδή το ουδέτερο επιτόκιο φαίνεται να είναι χαμηλό με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους, τα επιτόκια δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν πολύ ακόμα για να επιτευχθεί μια ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική.

Η επικεφαλής της Fed έκανε σχόλιο και για τα κρυπτονομίσματα. «Το bitcoin αυτή τη στιγμή διαδραματίζει ένα πολύ μικρό ρόλο στο σύστημα πληρωμών. Δεν είναι μια σταθερή πηγή αξίας και δεν συνιστά νόμιμο χρήμα. Είναι ένα εξαιρετικά κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v