Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Αβέβαιη η αναπτυξιακή ώθηση της φορο-μεταρρύθμισης Τραμπ

Οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο συνολικός της αντίκτυπος είναι αβέβαιος, τόνισε η επικεφαλής της Fed. Παραμένει μυστήριο ο χαμηλός πληθωρισμός.

Γέλεν: Αβέβαιη η αναπτυξιακή ώθηση της φορο-μεταρρύθμισης Τραμπ

Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου η απερχόμενη επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλε,ν δήλωσε πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την εκτίμηση πως η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει την ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ θα επιτρέψει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Η ίδια σημείωσε πως oι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να αναμένουν πως η οικονομία θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό. Υπογράμμισε ωστόσο, πως ενώ οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, ο αντίκτυπος που θα έχει το φορολογικό πακέτο στην οικονομία παραμένει αβέβαιος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα. Γέλεν τόνισε πως η Fed συνεχίζει να εκτιμά πως η αναπάντεχη αδυναμία που επιδεικνύει φέτος οφείλεται σε περιστασιακούς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες. Επανέλαβε ωστόσο, πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις δυνάμεις πίσω από τον πληθωρισμό.

Η κα. Γέλεν επισήμανε επίσης πως η Fed συνεχίζει να στηρίζει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Όπως ανέφερε, επειδή το ουδέτερο επιτόκιο φαίνεται να είναι χαμηλό με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους, τα επιτόκια δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν πολύ ακόμα για να επιτευχθεί μια ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική.

Η επικεφαλής της Fed έκανε σχόλιο και για τα κρυπτονομίσματα. «Το bitcoin αυτή τη στιγμή διαδραματίζει ένα πολύ μικρό ρόλο στο σύστημα πληρωμών. Δεν είναι μια σταθερή πηγή αξίας και δεν συνιστά νόμιμο χρήμα. Είναι ένα εξαιρετικά κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v