Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων σε οκτώ μήνες. Απώλειες καταγράφει η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει συχνά εκκλήσεις, ζητώντας φθηνότερη πίστωση, για την τόνωση της οικονομίας.

Αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στην πρώτη της αύξηση επιτοκίων σε οκτώ μήνες, ύστερα από το υψηλό 14 ετών του πληθωρισμού, τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο ύστατης χρηματοδότησης (late liquidity window) σε 12,75% από 12,25%. Άφησε το επιτόκιο δανεισμού repo στο 8% και το επιτόκιο δανεισμού οριακής χρηματοδότησης (overnight) στο 7,25%.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε σε μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου ύστατης χρηματοδότησης (κατά 100 μονάδες βάσης). 

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες στις 3,8913 λίρες έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, από περίπου 3,8275 πριν.

Ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να πολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει συχνά εκκλήσεις για φθηνότερες πιστώσεις για την τόνωση της οικονομίας. Η αντίσταση της τράπεζας στην αύξηση του επιτοκίου repo έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την έκταση της ανεξαρτησίας της εν μέσω κριτικής από τον Ερντογάν.

Η οικονομία της Τουρκίας ανέκαμψε έντονα από την ύφεση που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι, με τη βοήθεια μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων τόνωσης. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 11,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας την ταχύτερη επέκτασή του σε έξι χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο