Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Ανοδο του πληθωρισμού το 2018 αναμένει η κεντρική τράπεζα, προβλέποντας ότι θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2%. Θα συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Εξελέγη πρόεδρος ο Τζερόμ Πάουελ. Στις 5 Φεβρουαρίου η ορκωμοσία.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25 με 1,5% στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Ωστόσο, ανέφεραν πως αναμένουν να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός φέτος, σε μια ένδειξη πως ετοιμάζονται για αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

«Ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα φέτος και να σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed, μετά την τελευταία συνεδρίαση υπό την προεδρία της Τζάνετ Γέλεν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως θα συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές την προηγούμενη χρονιά και βλέπει τρεις ακόμα αυξήσεις το 2018.

«Τα κέρδη στην απασχόληση, τις δαπάνες των νοικοκυριών και στις πάγιες επιχειρηματικές επενδύσεις είναι ισχυρά και το ποσοστό της ανεργίας έχει παραμείνει χαμηλά» επισημαίνει στην ανακοίνωση η Fed, δίνοντας μια θετική εικόνα της αμερικάνικης οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση επαναλαμβάνει πως τα «βραχυπρόθεσμα ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισορροπημένα».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν ότι εξέλεξαν ως πρόεδρο τους τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα ορκιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v