Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηνωμένο Βασίλειο: Η καλύτερη χρονιά για τα εργοστάσια από το 2014

Η μεταποίηση απολαμβάνει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων τριών δεκαετιών -η παραγωγή αυξάνεται οκτώ συνεχόμενους μήνες- και οι εξαγωγές αυξάνονται. Συνολικά η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3%, λόγω του κλεισίματος της Forties.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η καλύτερη χρονιά για τα εργοστάσια από το 2014

Η παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε την πολύ καλή της πορεία τον Δεκέμβριο, κάνοντας την πιο δυνατή χρονιά από το 2014.

Η μεταποίηση κατέγραψε άνοδο 0,3% από το Νοέμβριο, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία. Συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3%, περισσότερο από όσο αναμενόταν, λόγω του κλεισίματος του αγωγού της Βόρειας Θάλασσας.

H παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα ενισχύθηκε 1,6% και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 4,3 δισ. λίρες (6,7 δισ. δολάρια).

Η μεταποίηση απολαμβάνει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων τριών δεκαετιών -η παραγωγή αυξάνεται για οκτώ συνεχόμενους μήνες- και οι εξαγωγές αυξάνονται.

Η μεταποίηση τον Δεκέμβριο οδηγήθηκε από την παραγωγή πλοίων, αεροσκαφών και αυτοκινήτων. Η παραγωγή των εργοστασίων το 2017 κατέγραψε άνοδο κατά 2,8%. 

Η υποχώρηση στη συνολική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο αντανακλά κυρίως το κλείσιμο του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα για περίπου τρεις εβδομάδες, μετά την ανακάλυψη ρωγμών. Η εξαγωγή πετρελαίου και αερίου υποχώρησε 24%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ανοδος των εξαγωγών

Σύμφωνα με το Bloomberg, για το σύνολο του 2017,  το καθαρό εμπόριο έκανε την πρώτη συμβολή του στην ανάπτυξη τα τελευταία έξι χρόνια, μετά από ένα άλμα 11% στις εξαγωγές, μειώνοντας το εμπορικό έλλειμμα κατά 7 δισ. λίρες, σε 33,7 δισ. λίρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v