Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Toυσκ: Χωρίς νικητές η νέα εμπορική συμφωνία με Βρετανία

Οι τράπεζες της Βρετανίας θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ για τη νέα εμπορική συμφωνία.

Toυσκ: Χωρίς νικητές η νέα εμπορική συμφωνία με Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες του μπλοκ και τη Βρετανία θα γίνει πιο δύσκολο μετά το Brexit. 

Ο κ. Τουσκ παρουσίασε προσχέδιο της κοινής θέσης των 27 κρατών-μελών για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία, προσφέροντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είναι πολύ κατώτερη από αυτήν που επιθυμούσε το Λονδίνο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες της Βρετανίας θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και θα αντιμετωπίζονται όπως οι τράπεζες οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας. 

«Εξαιτίας του Brexit, θα απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλον» ανέφερε ο κ. Τουσκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Στην πραγματικότητα, αυτή θα είναι η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην ιστορία, που χαλαρώνει τους οικονομικούς δεσμούς αντί να τους ενισχύει. Η συμφωνία μας δεν θα κάνει το εμπόριο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο απρόσκοπτο ή ομαλό. Θα είναι πιο πολύπλοκο και ακριβό από σήμερα για όλους μας» τόνισε. 

«Δεν θα υπάρχουν νικητές μετά το Brexit, θα χάσουν και οι δύο πλευρές» υποστήριξε από την πλευρά τoυ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v