Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης

Τέλος στο καθεστώς εξαίρεσης βάζει ο Ρος για Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό. Σε ισχύ από την Παρασκευή οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο. Προσφεύγει κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ε.Ε. και προχωράει σε αντίμετρα.

Αρχίζει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν την Παρασκευή δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τονίζει πως θα αφήσει να λήξουν οι εξαιρέσεις που είχαν δοθεί στην Ε.Ε. και στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην NAFTA, μετά την άκαρπη κατάληξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αλλά προχώρησε γρήγορα στην εξαίρεση των παραπάνω εταίρων των ΗΠΑ από το μέτρο, δίνοντας τους διορία ως την 1η Ιουνίου να προσφέρουν παραχωρήσεις.

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε» επισήμανε σήμερα ο κ. Ρος, ανακοινώνοντας τη λήξη των εξαιρέσεων στους δασμούς.

Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, διαβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ρος, που παραχώρησε τη συνέντευξη από το Παρίσι, επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, διαμήνυσε πως η απάντηση της Ε.Ε. θα είναι ανάλογης ισχύος και θα ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς τους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

O πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η Ε.Ε. θα επιβάλει αντίμετρα ενάντια στα «απαράδεκτα» εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ. «Αυτή είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Οπότε θα ξεκινήσουμε άμεσα διαδικασία επίλυσης διαφορών στον Π.Ο.Ε. και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα τις επόμενες ώρες».

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε πως η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί την βιομηχανία της. 

Κομισιόν: Αμεση προσφυγή κατά τον ΗΠΑ στον Π.Ο.Ε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, επισημαίνει πως τα μέτρα των ΗΠΑ αφορούν ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας €6,4 δισ. το 2017.

«Αν και προσπάθησε να αποφύγει την σημερινή κατάσταση, η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών και είναι τώρα έτοιμη να αντιδράσει στους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο με γρήγορο, αποφασιστικό, ανάλογο και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους κανονισμούς του Π.Ο.Ε. τρόπο» διευκρινίζει στην ανακοίνωση η Κομισιόν.

«Η Ε.Ε. θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά των ΗΠΑ στον Π.Ο.Ε. στην 1η Ιουνίου» επισημαίνει η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση λήφθηκε από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 29 Μαϊου.

Γαλλία: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί από ΗΠΑ

Οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη είναι αδικαιολόγητοι, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική κυβέρνηση, τονίζοντας πως θα υπάρξει μια ισοδύναμη και καλά ζυγισμένη απάντηση από την Ε.Ε.

«Σήμερα η Γαλλία και η Ε.Ε. αποδοκιμάζουν φυσικά αυτά τα μέτρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Ζαν Μπαπτίστ Λεμουάν. «Ετοιμαζόμαστε να επιβάλουμε μέτρα προστασίας, αντισταθμιστικά μέτρα, γιατί δεν θα αφήσουμε αδικαιολόγητα και αναιτιολόγητα μέτρα να περάσουν χωρίς απάντησης» τόνισε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters.

«Είμαι χαρούμενος, που σε αυτήν την στιγμή της αλήθειας, η Ε.Ε. είναι ενωμένη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι παράνομη και λανθασμένη.

Ο ίδιος τόνισε πως θα μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ αργότερα την Πέμπτη.

Ισχυρή απάντηση ζητούν οι γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, την Ε.Ε. και το Μεξικό, ανακοίνωσαν η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDA) και Γερμανικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK).

Mεξικό: Απαντάει με «ισοδύναμα» μέτρα

To Μεξικό αντέδρασε στους δασμούς των ΗΠΑ επιβάλλοντας «ισοδύναμα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δασμών στον χάλυβα και σε αγροτικά προϊόντα.

Το υπουργείο Εμπορίου του Μεξικό ανέφερε πως τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άρση των δασμών.

Λαγκάρντ: Οι δασμοί πλήττουν τους πιο φτωχούς

Τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που λαμβάνουν οι μεγάλες οικονομίες θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους πιο φτωχούς του πλανήτη, προειδοποίησε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Στο τέλος της ημέρας, αν υπάρξουν σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο, αν το επίπεδο της εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών δρώντων δεχθεί σοβαρό πλήγμα, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι πιο φτωχοί άνθρωποι» τόνισε η κα. Λαγκάρντ στην έναρξη της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της G7.

«Θα διαστρεβλώσουν και θα πλήξουν και θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες» σημείωσε η ίδια.

Όπως μεταδίδει το AFP, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα πως 120 από τις 190 οικονομίες του κόσμου αναπτύσσονται και η ανεργία υποχωρεί στα προ της παγκόσμιας κρίσης επίπεδα. Αλλά τα «κολοσσιαία» χρέη και τα γεωπολιτικά ρίσκα έχουν δημιουργήσει «μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v