Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Οι μετεκλογικές πολιτικές «κλειδί» για την Toυρκία

Η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τις οικονομικές της αδυναμίες, αλλά πρέπει να κινηθεί γρήγορα μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τη Fitch.

Fitch: Οι μετεκλογικές πολιτικές «κλειδί» για την Toυρκία

Η αξιολόγηση της Τουρκίας μπορεί να βγει αλώβητη από την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, αν οι αρχές λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις βασικές αδυναμίες της οικονομίας μετά τις επερχόμενες εκλογές, τονίζει η Fitch.

H Fitch αξιολογεί με «ΒΒ+» την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, αλλά αξιολογεί με «ΒΒΒ-» τα ομόλογα σε τουρκικό νόμισμα, δύο βαθμίδες πάνω από τις S&P και Moody’s.

Σε αντίθεση με τη Moody’s, η οποία έχει προειδοποιήσει με υποβάθμιση, οι δύο αξιολογήσεις της Fitch έχουν «σταθερό» outlook.

«Έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, αλλά υπάρχει ακόμα η αβεβαιότητα για την πολιτική επιρροή σχετικά με την νομισματική πολιτική» δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος αναλυτής Fitch για τις αναδυόμενες οικονομίες στην Eυρώπη. «Και γενικότερα το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο. Αυτή είναι μια μακροχρόνια αδυναμία» πρόσθεσε.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με αξιολόγηση στο επίπεδο του «ΒΒ» όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διψήφια επίπεδα. Στον αντίποδα έχει πολύ χαμηλότερο χρέος από τις περισσότερες χώρες.

«Οι αυξήσεις επιτοκίων ευθυγραμμίζονται με το σενάριο μας» επισήμανε ο κ. Gamble. «Έχουν ακόμα τη δυνατότητα να μετακινήσουν το μέσο επιτόκιο χρηματοδότησης σημαντικά, οπότε ας δούμε πως θα εξελιχτεί αυτό» επισήμανε.

«Μετά από τις εκλογές αυτές δεν προβλέπουμε κάποιο πολιτικό συμβάν (που θα αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση, οπότε ας δούμε ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε.

Η Τουρκία έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα. «Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα, αλλά όπως έχουμε δει το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα, οπότε ας δούμε πως θα αντιδράσουν οι αρχές» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο