Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλη η διαδικασία των τουρκικών εκλογών

Οι πρωτοτυπίες, οι κινητές κάλπες και τα χρονοδιαγράμματα. Το προϊόν που απαγορεύεται να πωληθεί όλη την ημέρα και οι περιορισμοί των μέσων ενημέρωσης. Οκτώ κόμματα κατεβαίνουν και έξι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου.

Όλη η διαδικασία των τουρκικών εκλογών

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές την Κυριακή, 24 Ιουνίου, με 56.322.632 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και 180.065 κάλπες σε όλη τη χώρα.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και να ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα, τοπική ώρα.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να δείχνουν την ταυτότητά τους ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές ή κινητά, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια στον ίδιο φάκελο -ένα για τις προεδρικές και ένα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Κινητές κάλπες

Για πρώτη φορά, όσοι ψηφοφόροι είναι κατάκοιτοι -περισσότεροι από 17.000- θα δεχθούν επίσκεψη στο σπίτι τους από υπαλλήλους που θα πάρουν τις ψήφους τους.

Οι ψήφοι από το εξωτερικό

Περίπου 1,49 εκατ. απόδημοι ψήφισαν σε μία περίοδο που διήρκεσε 13 ημέρες, μεταξύ 7 και 19 Ιουνίου. Οι ψήφοι των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό έχουν φτάσει στην Τουρκία μέσω ταχυδρομείου και θα μετρηθούν την ίδια ώρα που θα μετρηθούν και οι υπόλοιπες, στις 24 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία στα τελωνεία ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συμμετοχή οκτώ πολιτικών κομμάτων που θα συμμετέχουν στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet), το Πατριωτικό Κόμμα (Vatan) και το Κόμμα του Θεού (Huda-Par).

Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, τα πολιτικά κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές με συμμαχίες. Το κυβερνών κόμμα ΑΚ και το ΜΗΡ έχουν κάνει συμμαχία ενώ και τα CHP, IYI και το κόμμα Ευδαιμονίας έχουν επίσης.

Στις γενικές εκλογές, ένα κόμμα πρέπει να λάβει 10% των ψήφων για να κερδίσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι

Έξι υποψήφιοι κατεβαίνουν: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η Μεράλ Ακσενέρ, ο Τεμέλ Καραμολάογλου και ο Ντόγκου Περίντσεκ.

Οι απαγορεύσεις την ημέρα των εκλογών

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα επιτρέπεται να μεταδίδουν οποιαδήποτε πολιτική διαφήμιση, πρόβλεψη ή σχόλια για τις εκλογές μέχρι τις 6:00 το απόγευμα. Μεταξύ 6 και 9 το απόγευμα, τα μέσα μπορούν να δημοσιεύουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις εκλογές.

Αλκoολούχα ποτά δεν θα πωλούνται από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωσή τους σε δημόσιους χώρους επίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v