Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Η οικονομία της ευρωζώνης αρκετά δυνατή για το τέλος του QE

Ενώ οι «εμπορικές εντάσεις» έχουν «γίνει πιο πιθανές» και τα πρόσφατα δεδομένα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα, οι κίνδυνοι για την οικονομία δείχνουν ευρέως αμετάβλητοι, αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΚΤ: Η οικονομία της ευρωζώνης αρκετά δυνατή για το τέλος του QE

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να τερματίσουν την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων αργότερα φέτος, καθώς είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η οικονομία της περιοχής είναι αρκετά δυνατή για να απομακρυνθεί η υποστήριξη της εποχής της κρίσης, σύμφωνα τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ψήφισε ομόφωνα για περιορισμό του ποσού των αγορών που κάνει κάθε μήνα υπό το QE, από τα 30 δισ. ευρώ στα 15 δισ. τον Σεπτέμβριο, πριν ολοκληρωθεί για τα καλά, τον Δεκέμβριο.

Θα συνεχίσει να επενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα, υπό το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, «για παρατεταμένη περίοδο», ενώ τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σήμερα, ενώ οι «εμπορικές εντάσεις» μεταξύ των οικονομιών έχουν «γίνει πιο πιθανές» και τα πρόσφατα δεδομένα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα, οι κίνδυνοι για την οικονομία δείχνουν ευρέως αμετάβλητοι.

«Αν και τα δεδομένα που έρχονται είναι κάπως πιο αδύναμα από αυτά που αναμένονταν, τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν, έτσι ώστε οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης να είναι ισχυρές», αναφέρεται.

Υπάρχει επίσης «αυξημένη εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις των τιμών και των μισθών θα ενδυναμωθούν περαιτέρω αργότερα». Παρά το γεγονός, το συμβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση «στη συνεχιζόμενη δέσμευση για παροχή επαρκών νομισματικών κινήτρων για όσο διάστημα είναι απαραίτητο». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v