Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνούτσιν: Νέες κυρώσεις για Τουρκία αν δεν ελευθερωθεί ο πάστορας

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο», υπογράμμισε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών. Ο πάστορας κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα.

Μνούτσιν: Νέες κυρώσεις για Τουρκία αν δεν ελευθερωθεί ο πάστορας

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε ο Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι νέες απειλές από τις ΗΠΑ, αρχικά μηδένισαν τα κέρδη της τουρκικής λίρας. Ωστόσο αργότερα, το τουρκικό νόμισμα  ανέκαμψε σημειώνοντας  άνοδο 2,5% στις 5,85 λίρες ανά δολάριο. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράκ Αλμπαϊράκ  είχε κάνει μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, δίνοντας διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με 1000 περίπου επενδυτές πως οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υγιής και ισχυρός, τόνισε ο κ. Αλμπαϊράκ, λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει stress tests στις τράπεζες. Όπως σημείωσε, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα μεταβλητότητα. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό τομέα αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις, υποστήριξε πως είναι σε θέση να τηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Αλμπαϊράκ κατέστησε σαφές στους επενδυτές πως η Άγκυρα δεν έχει εξετάσει σχέδιο επιβολής capital controls, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπει ποτέ στην ατζέντα της. Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να ζητήσει βοήθεια η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v