Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Tα capital controls δεν θα μπουν ποτέ στην ατζέντα

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υγιής και ισχυρός, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές. Δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες εκροές καταθέσεων, τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Απέκλεισε προσφυγή στο ΔΝΤ.

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Tα capital controls δεν θα μπουν ποτέ στην ατζέντα

Μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές έκανε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, δίνοντας διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με 1000 περίπου επενδυτές πως οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. 

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υγιής και ισχυρός, τόνισε ο κ. Αλμπαϊράκ, λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει stress tests στις τράπεζες. Όπως σημείωσε, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα μεταβλητότητα. 

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό τομέα αν χρειαστεί. 

Όσον αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις, υποστήριξε πως είναι σε θέση να τηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. 

Ο κ. Αλμπαϊράκ κατέστησε σαφές στους επενδυτές πως η Άγκυρα δεν έχει εξετάσει σχέδιο επιβολής capital controls, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπει ποτέ στην ατζέντα της. 

Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να ζητήσει βοήθεια η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε και μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας. Όπως ανάφερε, ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε πως θα εξεταστούν περικοπές στις δαπάνες και υποστήριξε πως τα έσοδα εμφανίζουν θετική επίδοση. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένει να επιτευχθεί πλεόνασμα 6 δισ. τουρκικές λίρες (1,04 δισ. δολάρια) ως το τέλος του έτους. Ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί μέσω σύσφιξης των δαπανών, ενώ θα γίνει προσπάθεια να έλθουν στη χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις. 

Επισήμανε ακόμα πως η νομισματική πολιτική δεν είναι από μόνη της ικανή να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και ότι χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v