Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει την αμερικανική πρόσκληση και ότι οι δύο πλευρές συζητούν τις λεπτομέρειες. Η πρόσκληση Μνούτσιν και η συνάντηση που θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς.

Κίνα: Ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την πρόσκληση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών, ενώ η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να κλιμακώσει περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει καλέσει Κινέζους αξιωματούχους να ξεκινήσουν εκ νέου εμπορικές συνομιλίες, δήλωσε χθες ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είδηση που ενίσχυσε τις ασιατικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών, καθώς και το γιουάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα χαιρετίζει την πρόσκληση και ότι οι δύο χώρες συζητούν τις λεπτομέρειες.

«Η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε ότι μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Στην πραγματικότητα, από τις προκαταρκτικές συνομιλίες του περασμένου μήνα στην Ουάσινγκτον, οι ομάδες των δύο πλευρών επί των εμπορικών συνομιλιών έχουν διατηρήσει επαφή με διάφορους τρόπους και έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις για τις ανησυχίες κάθε πλευράς», δήλωσε.

Ο Λάρι Κάντλοου, που είναι επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο δίκτυο Fox Business ότι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απέστειλε πρόσκληση σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν κάποιες συνομιλίες και πληροφορίες που λάβαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση – η κορυφή της κινεζικής κυβέρνησης θέλει να επιδιώξει συνομιλίες», δήλωσε ο Κάντλοου «Και άρα, ο υπουργός Μνούτσιν, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας με την Κίνα, εξέδωσε προφανώς μια πρόσκληση».

Μια συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που απειλεί να πλήξει το σύνολο του εμπορίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να αυξήσει το κόστος για εταιρίες και καταναλωτές.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν καλύτερο να το συζητούν από το να μην συζητούν και νομίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει», δήλωσε ο Κάντλοου σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έξω από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευθεί αναφορικά με την πιθανότητα σημαντικής προόδου. «Δεν εγγυώμαι τίποτα», δήλωσε.

Οι προηγούμενες συνομιλίες, μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων μεσαίας βαθμίδας στις 22 και 23 Αυγούστου, δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v