Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H E.E. ετοιμάζει σχέδιο παράκαμψης των κυρώσεων Τραμπ στο Ιράν

Τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού εξετάζουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με στόχο να διατηρήσουν τα οικονομικά κανάλια με το Ιράν.

H E.E. ετοιμάζει σχέδιο παράκαμψης των κυρώσεων Τραμπ στο Ιράν

Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια χρηματοοικονομική εταιρεία «ειδικού σκοπού» για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και να βοηθήσουν να συνεχιστούν οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στην Ε.Ε.

Η κίνηση που δρομολογούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία και η οποία έχει τη στήριξη της Ε.Ε., αναμένεται να εξαγριώσει τον Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αν και η Ε.Ε. έχει λάβει ήδη βήματα για να παρεμποδίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αξιωματούχοι στην Ευρώπη φοβούνται ότι η κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα μπλοκάρει την οικονομική δραστηριότητα με το Ιράν.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να έχουν αναπτύξει νέους τρόπους εμπορικής συναλλαγής με το Ιράν ως το Νοέμβριο αν θέλουν να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν στο Politico το σχέδιο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού, το οποίο είχε πρώτα μεταδώσει το Spiegel.

Όταν ρωτήθηκε για το μοντέλο χρηματοδότησης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου απάντησε: «Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την διατήρηση των οικονομικών καναλιών με το Ιράν».

Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ε.Ε. «χρειάζεται ένα οικονομικά ανεξάρτητο κρατικό κανάλι» για να κρατήσει την συμφωνία με το Ιράν ζωντανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v