Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι ΔΝΤ σε Ρώμη: Μειώστε χρέος και έλλειμμα

«Οι χώρες πρέπει να βάζουν προτεραιότητα σε μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και το χαμηλότερο χρέος», τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του για τις προοπτικές της Ευρώπης.

Καμπανάκι ΔΝΤ σε Ρώμη: Μειώστε χρέος και έλλειμμα

Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, όσο ακόμη ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί 1% το 2019, 0,9% το 2020. 

«Οι χώρες πρέπει να βάζουν προτεραιότητα σε μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και το χαμηλότερο χρέος», τονίζει το ΔΝΤ, στην έκθεση του για τις προοπτικές της Ευρώπης.

«Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία», αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία υψηλότερης ανάπτυξης και της πιο χαμηλής ανεργίας, έτσι ώστε να προωθήσουν πολιτικές φιλικές στην ανάπτυξη για να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ανοικοδομήσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», προσθέτει το Ταμείο.

Ο Πωλ Τόμσεν σημείωσε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της Ιταλίας, καθώς η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι πολύ δυσμενής.

Πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να δείξει προθυμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ δεν αναμένει δραματικές αλλαγές.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ιταλία δεν θα επιτύχει οικονομική ανάπτυξη μέσω δημοσιονομικών κινήτρων. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη και οι κίνδυνοι

Οι προοπτικές της Ευρώπης κινδυνεύουν από το πιο ταραχώδες εξωτερικό περιβάλλον που περιλαμβάνει εμπορικές εντάσεις και πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρώπης καθοδικά, το 2018 και 2019, από 2,8% το 2017 στο 2,3% το 2018 και 1,9% το 2019.

Το εξωτερικό περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο υποστηρικτικό και αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο το 2019 λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ζήτηση, των εμπορικών εντάσεων και των υψηλότερων τιμών ενέργειας, τονίζει.

Η τελευταία πρόβλεψη του είναι χαμηλότερη από αυτή του Μαΐου όταν εκτιμούσε ότι η «ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή», φτάνοντας το 2,6% το 2018 και το 2,2% το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v