Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Το πετρελαϊκό καρτέλ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εξαιρείται από τις περικοπές το Ιράν.

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής

H τιμή του αργού πετρελαίου πραγματοποίησε άλμα ως και 4,6% την Παρασκευή, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής αργού. 

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 3%, ενώ εξαιρούνται το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Λιβύη. 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ δήλωσε πως το πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε σε μια μείωση της παραγωγής κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τους επόμενους έξι μήνες. Η συμφωνία θα επανεξεταστεί τον Απρίλιο. Μαζί με τη Ρωσία η μείωση της παραγωγής θα ανέλθει συνολικά στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι από τη συμφωνία εξαιρείται το Ιράν. 

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύεται 4,6% στα 53,8 δολάρια το βαρέλι. 

Την Πέμπτη, η τιμή του αργού υποχώρησε περίπου 3% μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, χωρίς την ανακοίνωση κάποιας συμφωνίας. 

Η τιμή του αργού έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 30% από τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μεγαλύτερης προσφοράς και της αποδυνάμωσης της ζήτησης. 

Την Παρασκευή το Ιράν αποτέλεσε το βασικό εμπόδιο σε μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία ήταν αντίθετη στην παραχώρηση εξαιρέσεων που ζητούσε το Ιράν, το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v