Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αυξήσεις μισθών απαντά στα «κίτρινα γιλέκα» ο Μακρόν

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο Μακρόν την βαθιά οργή στη γαλλική κοινωνία, αναλαμβάνοντας μέρoς της ευθύνης. Ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών και φοροαπαλλαγές. Τόνισε πως δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στους υπεύθυνους για τη βία.

Με αυξήσεις μισθών απαντά στα «κίτρινα γιλέκα» ο Μακρόν

Υπάρχει μεγάλη οργή και σύγχυση στη γαλλική κοινωνία, αλλά η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόνισε σε διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό ο Εμμανουέλ Μακρόν. 

Ο γάλλος πρόεδρος, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των Γάλλων πολιτών, λέγοντας πως οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υποστηρίζοντας πως ορισμένα από αυτά που έχει πει πλήγωσαν κάποιους και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 

«Θα απαντήσουμε στην κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας πιο γρήγορα τους φόρους, κρατώντας τις δαπάνες υπό έλεγχο, αλλά χωρίς στροφές 180 μοιρών» υποστήριξε ο κ. Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει το βασικό μισθό κατά 100 ευρώ το μήνα μετά τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2000 ευρώ τον μήνα. 

Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο αλληλεγγύης για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. 

Ο Μακρόν ανακοίνωσε, παράλληλα, πως απαλλάσσονται από κρατήσεις οι υπερωρίες για το επόμενο έτος.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως σημείωσε δεν θα στοιχίσει τίποτα στους εργοδότες, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

Σύμφωνα με υφυπουργό της γαλλικής κυβέρνησης, τον Ολιβιέ Ντουσόπ, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μακρόν θα έχουν κόστος 8 με 10 δισ. ευρώ. 

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι εξαγγελίες Μακρόν

Μετά το διάγγελμα του γάλλου προέδρου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε πως η Κομισιόν παρακολουθεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των νέων μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση. 

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο προτού ανακοινωθούν επίσημα και λεπτομερώς» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v