Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι καλεί Μέρκελ για βοήθεια και αλλαγές στη συμφωνία του Brexit

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου η ψηφοφορία στη βρετανική βουλή. Συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες σήμερα. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον της να φύγει», τονίζει βουλευτής του κόμματός της. Ανακάμπτει η στερλίνα.

Μέι καλεί Μέρκελ για βοήθεια και αλλαγές στη συμφωνία του Brexit

Την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου αναζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit, κάνοντας μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή μίας «άτακτης» εξόδου από το μπλοκ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, αν και έχουν μείνει τέσσερις μήνες πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ -στις 29 Μαρτίου 2019-, το Brexit βυθίστηκε σε χάος, μετά την παραδοχή της Μέι ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα δέχονταν την τρέχουσα συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να εξευρεθεί ένας τρόπος εξόδου από την υπάρχουσα κατάσταση.

Στη συνάντηση της με την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε σαφής η θέση της Γερμανίας: Καμία επαναδιαπραγμάτευση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι τελεσίδικη.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η συμφωνία «δημιούργησε τη βάση για μια συντεταγμένη αποχώρηση και για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων». Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι δεν θα προβούν σε δηλώσεις υπογραμμίζει πόσο στενά είναι τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμών.

Επόμενη στάση της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ώρα, το Brexit θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη Σύνοδο της ΕΕ, στις 13-14 Δεκεμβρίου.

«Σήμερα το πρωί, δέχθηκα τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στη Χάγη, σε μία πρωινή συνάντηση προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ενας χρήσιμος διάλογος για τις τελευταίες εξελίξεις του Brexit», σημειώνει στο Twitter ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, κοινοποιώντας και φωτογραφία της συνάντησης.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός της.

Χωρίς συμφωνία, οι επιλογές για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι οι εξής:

Μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, που θα κλειστεί πιθανότατα το 2019.

Ενα ακόμη δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ ή εκλογές.

Μία «άτακτη» έξοδος από το μπλοκ, χωρίς συμφωνία.

Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσει την οικονομία της Βρετανίας, ύψους 2,8 τρισ. δολαρίων, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα καθορίσει εάν το Λονδίνο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως ενός από τα δύο μεγαλύτερα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα.

«Εάν κάνουμε ένα βήμα πίσω, είναι σαφές ότι η Βουλή αντιμετωπίζει ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα. Θέλει αυτή η Βουλή να προχωρήσει στο Brexit;» αναρωτήθηκε η Τερέζα Μέι.

«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της… φοβάμαι ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει η πολιτική είναι να αλλάξει η πρωθυπουργός και πραγματικά πιστεύω ότι είναι καθήκον της να φύγει», τονίζει ο Συντηρητικός υποστηρικτής του Brexit Steve Baker.

Μία πρόταση μομφής ενεργοποιείται εάν 48 βουλευτές του κόμματός της στείλουν επιστολές στην αποκαλούμενη «επιτροπή 1922», ζητώντας άρση εμπιστοσύνης.

Γιούνκερ: Είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε «έκπληκτος» που η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να περάσει το πακέτο που συμφώνησε με την ΕΕ τον περασμένο μήνα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Εχουμε μία κοινή αποφασιστικότητα να κάνουμε τα πάντα για να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση μία μέρα που θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το backstop (τον εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα), αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε. Είναι απαραίτητο για τη συνάφεια αυτών που έχουμε συμφωνήσει. Είναι απαραίτητο για τη Βρετανία και είναι απαραίτητο για την Ιρλανδία. Δεν θα μείνει μόνη της ποτέ η Ιρλανδία».

«Θα συναντήσω την Τερέζα Μέι το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Παραμένω πεπεισμένος ότι η συμφωνία του Brexit που έχουμε είναι η καλύτερη -και η μόνη- δυνατή», σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μήνυμά του στο Twitter. Προσθέτει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά είναι πιθανές περαιτέρω διευκρινίσεις».


Ιρλανδία: Πατάει γκάζι στις προετοιμασίες για Brexit χωρίς συμφωνία

Λεπτομερές κείμενο για τις προετοιμασίες της Ιρλανδίας όσον αφορά διάφορα σενάρια του Brexit θα φέρει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας την Τρίτη.

Στα σενάρια συμπεριλαμβάνεται και η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία.

«Όχι μόνο προετοιμαζόμαστε, αλλά παίρνουμε δράσεις για να διασφαλίσουμε εάν ό,τι χρειάζεται, θα είναι έτοιμο στις 29 Μαρτίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο Simon Coveney, στο ιρλανδικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πιθανή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ανακάμπτει η στερλίνα από το χαμηλό 20 μηνών

Η αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας έστειλε τη στερλίνα στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2017. Σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές αναμένουν κάποια σαφήνεια στις εξελίξεις του Brexit, το βρετανικό νόμισμα κινείται ανοδικά σήμερα, κατά 0,5%, με την ισοτιμία στο $1,2625.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v