Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «παράνομη κράτηση» των Καναδών υπηκόων στην Κίνα

«Η κράτηση αυτών των δύο Καναδών υπηκόων στην Κίνα πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο Πομπέο πλάι στην Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ και τον Καναδό υπουργό Άμυνας Χαρτζίτ Σατζάν.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «παράνομη κράτηση» των Καναδών υπηκόων στην Κίνα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε σήμερα από την Κίνα να απελευθερώσει τους δύο Καναδούς υπηκόους, καταδικάζοντας την «παράνομη κράτησή τους» από το Πεκίνο.

«Η κράτηση αυτών των δύο Καναδών υπηκόων στην Κίνα πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο Πομπέο πλάι στην Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ και τον Καναδό υπουργό Άμυνας Χαρτζίτ Σατζάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Φρίλαντ δήλωσε ότι στις συζητήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ της κράτησης των δύο Καναδών και της σύλληψης της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei, στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η Φρίλαντ δήλωσε ότι ο Καναδάς ενεργεί «σχολαστικά» στην υπόθεση της Μενγκ που συνεχίζει να προκαλεί διπλωματική ένταση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και πρόσθεσε ότι η Οτάβα ακολουθεί τους κανόνες δικαίου, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ανάμιξη στη δικαστική διαδικασία.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τους κανόνες δικαίου, διασφαλίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα της κυρίας Μενγκ σε δίκαιη δίκη και πως η τρέχουσα δικαστική διαδικασία στην Καναδά θα εξακολουθεί να μην έχει πολιτικό χαρακτήρα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Καναδή ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες της με τον Πομπέο.

Νωρίτερα το καναδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δόθηκε σε Καναδούς αξιωματούχους προξενική πρόσβαση σε έναν από τους δύο άνδρες κρατουμένους στην Κίνα και πως η Οτάβα εξακολουθεί να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον άλλο κρατούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v