Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερους ελέγχους στις «χρυσές βίζες» θέλουν οι Βρυξέλλες

Η Κομισόν θα ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους των προγραμμάτων χορήγησης ιθαγένειας και δικαιώματος διαμονής έναντι επενδύσεων, με στόχο να παταχθούν τα φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς.

Αυστηρότερους ελέγχους στις «χρυσές βίζες» θέλουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να πουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στους πλούσιους επενδυτές που υποβάλλουν αιτήσεις για «χρυσές βίζες», προειδοποιώντας πως τα προγράμματα έχουν «ανοίξει» το μπλοκ στο ξέπλυμα χρήματος, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν θα κάνει τις πρώτες συστάσεις της προς τις χώρες ως προς το πώς να προστατεύσουν τα προγράμματα της «χρυσής βίζας» από την κατάχρηση.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους FT, έρχεται στον απόηχο σκανδάλων ξεπλύματος χρήματος που αποκαλύφθηκαν πέρυσι, όπως η περίπτωση της Danske Bank, όπου το εσθονικό παράρτημα της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας είναι ύποπτο για ξέπλυμα 200 δισ. ευρώ, κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες, σε έκθεσή τους που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, θα εξετάσουν τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και δικαιώματος διαμονής ως αντάλλαγμα για επενδύσεις που υλοποιούν Μάλτα, Κύπρος και Βουλγαρία.

Στην έκθεση αναφέρονται σειρά ανησυχιών, όπως το γεγονός πως οι κυβερνήσεις έχουν ποικίλα στάνταρντ για την ασφάλεια και τον έλεγχο των αιτούντων ένταξη στα προγράμματα της «χρυσής βίζας» και την πηγή προέλευσης του πλούτου τους.

Τονίζει επίσης πως οι εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων -που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις σε Κύπρο και Μάλτα στα προγράμματα αυτά- δεν υποχρεώνονται νομικά να πραγματοποιούν ελέγχους ασφάλειας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αναφέρουν οι FT, αν και οι Βρυξέλλες δεν έχουν άμεση εξουσία να αστυνομεύσουν τα προγράμματα της «χρυσής βίζας», ωστόσο θα καλέσουν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινούς ελέγχους ασφαλείας για όλους τους αιτούντες και να πιέσουν για υποχρεωτική κατάρτιση καταλόγων με τον αριθμό των αιτήσεων που γίνονται και απορρίπτονται κάθε χρόνο, μαζί με τη χώρα προέλευσής τους.

Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως τα ευρήματα έχουν στόχο να αποφευχθεί η πρόκληση συγκρούσεων μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών-μελών ως προς το κράτος δικαίου, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v