Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Η Ιταλία μπλοκάρει την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια κοινή θέση για την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, λόγω των ενστάσεων της Ιταλίας.

Βενεζουέλα: Η Ιταλία μπλοκάρει την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ε.Ε.

H Ιταλία μπλόκαρε τη Δευτέρα την έκδοση κοινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη του μπλοκ αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ΕΕ θα αναφέρει πως «μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ενώ ζητά «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Το ζήτημα της Βενεζουέλας απασχολεί εδώ και μέρες την Ευρώπη, με οκτώ χώρες να αναγνωρίζουν μεμονωμένα τον Γκουαϊδό, ενώ άλλες είναι πιο επιφυλακτικές, ανησυχώντας πως μπορεί να θέσουν προηγούμενο αναγνωρίζοντας έναν αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Καράκας, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση απορρίπτει την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως «υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο».

Κατρούγκαλος: Στηρίζουμε τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στη Βενεζουέλα

Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη ειρηνικής αποκλιμάκωσης της έντασης στη Βενεζουέλα μέσω της διεξαγωγής δίκαιων εκλογών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων.

«Από την αρχή η θέση της χώρας μας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές» σημείωσε σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου.

Mογκερίνι: Κοινή θέση της Ε.Ε. η δημοκρατική λύση

Η «ειρηνική» και «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Φ. Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ η Φ. Μογκερίνι, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη-μέλη.

«Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο» κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Yπέρ της κοινής γραμμής ο Ιταλός πρόεδρος

Στην στάση της Ιταλίας επί των εξελίξεων στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ιταλός πρόεδρος.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί», πρόσθεσε, διότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη», υπογράμμισε ο Ματαρέλα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις , λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του Μαδούρο ή του Γκουαϊδό και ότι έχει τονίσει ότι πρέπει να οργανωθούν ελεύθερες εκλογές, αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την αναγνώριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης από τις χώρες της Ευρώπης, δήλωσε πως οι κινήσεις για νομιμοποίηση αυτής της παράνομης προσπάθειας κατάληψης της εξουσίας αντιστοιχούν σε ξένη ανάμειξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v