Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Τα κόμματα της Καταλονίας «απειλή» για τον προϋπολογισμό

Ενημέρωσαν ότι θα υποβάλλουν τροπολογίες κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον προϋπολογισμό, εκτός και αν ο Πρωθυπουργός κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. Πώς μπορεί να οδηγηθεί ο Σάντσεθ σε πρόωρες εκλογές.

Ισπανία: Τα κόμματα της Καταλονίας «απειλή» για τον προϋπολογισμό

Τα κόμματα της Καταλονίας, που είναι υπέρ της αυτονομίας της, απειλούν να προκαλέσουν αναταραχή στα δημοσιονομικά σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης για το 2019, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Οπως μεταδίδει το CNBC, τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας – το ERC και το PDeCAT- ενημέρωσαν τη Δευτέρα ότι θα υποβάλλουν κοινοβουλευτικές τροπολογίες κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον προϋπολογισμό του 2019, εκτός και αν ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάνει παραχωρήσεις σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ενώ το PDeCAT επιθυμεί να γίνει εθνικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων «για την πολιτική διαχείριση του ζητήματος», ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Carles Campuzano είπε στο Reuters, ότι το ERC έχει ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο Σάντσεθ ηγείται μίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας και βασίζεται στην υποστήριξη των καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων, του λαϊκιστικού κόμματος Podemos και άλλων μικρότερων περιφερειακών κομμάτων για να περνάει νομοσχέδια.

Εάν οι τροπολογίες τους δεν αποσυρθούν και εάν αυτές εγκριθούν με πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όλο το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν θα μπορεί να συζητηθεί.

Αυτό θα ασκούσε πίεση στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει ως πιθανότητα.

«Μία αποτυχημένη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε ενδεχομένως να “ανοίξει την πόρτα” σε πρόωρες γενικές εκλογές, η χρονική στιγμή της οποίας είναι ακόμα ασαφής», ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά του ο Antonio Barroso, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo Intelligence.

Η 12η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μέρα που τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μπορούν να αποσύρουν τις τροπολογίες τους για το σχέδιο του προϋπολογισμού. Είναι επίσης η μέρα που ξεκινά η δίκη κατά ομάδας καταλανών ηγετών, που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανεξαρτησίας του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v