Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεν στηρίζουν τον Τραμπ για νέο shutdown

Ο Πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία των Ρεπουμπλικάνων να στηρίξουν μία νέα μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της κυβέρνησης ή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την έγκριση κονδυλίων όσον αφορά το συνοριακό τείχος.

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεν στηρίζουν τον Τραμπ για νέο shutdown

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή να κηρύξει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτσι, δέχεται πολιτικές πιέσεις προκειμένου να υποστηρίξει το οποιοδήποτε πλαίσιο συμφωνίας για τις δαπάνες στην συνοριακή ασφάλεια του παρουσιάσει η δικομματική επιτροπή διαπραγματεύσεων, που έχει συσταθεί με την συμμετοχή μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εντός του Λευκού Οίκου, η ομάδα των συνεργατών και συμβούλων του Αμερικανού προέδρου έχει κατανοήσει ότι ο ίδιος έχει πολιτικά παγιδευτεί σχολιάζει το “Politico”.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απροθυμία των Ρεπουμπλικάνων να στηρίξουν μία νέα μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Υπό την λογική αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει περιέλθει σε μία δύσκολη -πολιτικά- θέση, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζουν πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αλλά και μέλη του Κογκρέσου. Ο ίδιος φέρεται να προετοιμάζεται ώστε να αποδεχτεί μία συμβιβαστική συμφωνία που θα του παρουσιάσουν τα μέλη της δικομματικής επιτροπής των διαπραγματεύσεων, η οποία συγκροτήθηκε για την εξεύρεση λύσης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την συγκρότηση της ίδιας επιτροπής ως “χάσιμο χρόνου.”

Ωστόσο, ο Τραμπ φέρεται να συνηθίζει στην ιδέα μιας δικομματικής συμφωνίας, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι.

Ο γερουσιαστής ενημέρωσε αργότερα τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Γερουσίας, για την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, στην διάρκεια ενός μεσημβρινού γεύματος εργασίας. Η ενημέρωση που έγινε καλλιέργησε την ελπίδα στους ίδιους, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι θετικός για να υποστηρίξει μία συμφωνία που θα του δίνει κάποια χρήματα για την κατασκευή του τείχους ή ενός συνοριακού φράχτη, ακόμη κι αν το ποσό αυτό δεν είναι το σύνολο της δαπάνης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που απαιτούνται για την πλήρη κατασκευή του τείχους.

Η προσδοκία αυτή καλλιεργήθηκε σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας από τους γερουσιαστές που έλαβαν μέρος στην χθεσινή μεσημβρινή συνάντηση.

“Θα εξετάσει κάθε λογική πρόταση..., υπάρχει ένα γενικό άνοιγμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τομ Τίλις από την Βόρεια Καρολίνα. Πρόκειται για έναν πολιτικά αδύναμο Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, ο οποίος υποστήριξε τον πρόεδρο Τραμπ στην διάρκεια των 35 ημερών της πρόσφατης μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. “Ο ίδιος προφανώς θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και φαίνεται να υπάρχει κάποια σοβαρή πρόοδος. Δεν φαίνεται ότι ο πρόεδρος θα συναινέσει. Ωστόσο, πιστεύω ότι δείχνει καλή πίστη,” συμπλήρωσε ο γερουσιαστής.

“Από πρόθεση δεν έχουν ορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό,” δήλωσε η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σίλεϊ Μουρ Καπίτο από την Βιρτζίνια. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την θέληση τους να διαπραγματευτούν. Οπότε αυτό είναι καλό,” εξήγησε η ίδια, ενώ είναι μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει εργαστεί για να προετοιμάσει την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιώντας τις εξουσίες του Αμερικανού προέδρου, αρκετά στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει την εχθρική στάση ορισμένων συντηρητικών που έχουν παραμείνει πιστοί στον Λευκό Οίκο.

Τόσο οι συντηρητικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου, όσοι και ακτιβιστές των συντηρητικών οργανώσεων υποστήριξαν τον Τραμπ, για τον διορισμό των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα (αρνητικό) προηγούμενο για οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο των Δημοκρατικών, ώστε να περάσει τα μέτρα που προωθούν οι Δημοκρατικοί τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την οπλοκατοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένος αναφορικά με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Σε ερώτηση σχετική με το αν έχει λάβει κάποιες ειδικές εντολές ή ένα τελεσίγραφο από τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με μία μονομερή κίνηση, ο Σέλμπι είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

“Δεν το είπε αυτό. Ήταν μία πολύ θετική συνάντηση. Ο ίδιος είναι κάπως ανοιχτός κι ευέλικτος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέλμπι.

Ένας άλλος στενός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκραμ από τη Νότια Καρολίνα δήλωσε ότι ο πρόεδρος φαίνεται ότι δίνει στους διαπραγματευτές το απαραίτητο περιθώριο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία. “Αυτό είναι πολύ καλό,” σχολίασε ο ίδιος που αναμενόταν να συναντηθεί επίσης, με τον πρόεδρο Τραμπ κατά την χθεσινή ημέρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο να μην προχωρήσει σε μία κίνηση που θα δοκιμάσει το όριο των εξουσιών του προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι από την Γιούτα που είχε αξιολογηθεί από τον Τραμπ για τον πιθανό διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προσέγγισε τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι στα τέλη Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των έκτακτων προεδρικών εξουσιών του Τραμπ σχετικά με την κατασκευή του συνοριακού τείχους και σύμφωνα με τις δηλώσεις δύο πηγών που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ο Λι φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του και να είπε χαρακτηριστικά: “Ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό. Το έχετε εξετάσει με δικηγόρους από το υπουργείο Δικαιοσύνης;” Δήλωσε μία πηγή σχετικά με την παρέμβαση του γερουσιαστή.

Οι συντηρητικοί έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέσω δημοσιεύσεων σε έντυπα του συντηρητικού χώρου (The National Review, The Wall Street Journal) με την δεύτερη εφημερίδα να έχει προειδοποιήσει ότι η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης: “θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο για το οποίο, οι συντηρητικοί που πιστεύουν στον διαχωρισμό των εξουσιών θα ζήσουν και θα το μετανιώσουν.”

Ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται επίσης, να βρεθεί αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο να χάσει μία ψηφοφορία στην Γερουσία, στην περίπτωση που προχωρήσει στην κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Για μια τέτοια εξέλιξη, αρκούν οι ψήφοι τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων που θα βρεθούν απέναντί του, δρομολογώντας μία δυσάρεστη πολιτική κατάσταση, που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην άσκηση του πρώτου του βέτο.

“Εύχομαι οι δύο πλευρές να βρουν έναν τρόπο για να ανακοινώσουν τη νίκη της κάθε πλευράς. Κουράστηκα να μιλάω γι’ αυτό το θέμα... Η θέση μου είναι όχι στο shutdown,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ίσακστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v