Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημούλης: Πώς θα ενισχυθεί η διαφάνεια του Eurogroup

Έρευνα της «Διεθνούς Διαφάνειας» διαπιστώνει σειρά αδυναμιών και αδιάφανων διαδικασιών κατά τις διαδικασίες του Eurogroup. Εστιάζει στην Ελλάδα από το 2011 ως σήμερα, αλλά και στις πρόσφατες προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Παπαδημούλης: Πώς θα ενισχυθεί η διαφάνεια του Eurogroup

Ερώτηση στην Κομισιόν για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στο Eurogroup κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την έρευνα του Φεβρουαρίου 2019 εκ μέρους της ΜΚΟ ‘Διεθνής Διαφάνεια’ για τη λειτουργία της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ των χωρών της Ευρωζώνης.

Η έρευνα της ‘Διεθνούς Διαφάνειας’ με τίτλο «Μια Πράξη Εξαφάνισης: Η Λογοδοσία του Eurogroup» εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2011 ως σήμερα, αλλά και στις πρόσφατες προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Eurogroup λειτουργεί ως «defacto οικονομική διακυβέρνηση», δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά ουσιαστικά σε «πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρονικούς περιορισμούς», «διαφεύγει της αποτελεσματικής λογοδοσίας», «τα περισσότερα μέλη του λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς άλλων μελών χωρίς να διαθέτουν τους πόρους για την κατάλληλη ανάλυση τους», και «δεν δημοσιεύει πρακτικά για τις αποφάσεις».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως τα παραπάνω «βρίσκονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, που συνιστά προτεραιότητα της Κομισιόν», και ζητά να μάθει από την Επιτροπή «τί μέτρα θα λάβει και ποιος είναι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup, κατά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.».

Ακόμη, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «πώς αξιολογεί την ανάγκη ελέγχου εκ του Ε/Κ στις δραστηριότητες του Eurogroup, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινοτικής μεθόδου», και «τί μέτρα θα προτείνει ενόψει των συζητήσεων για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ρόλος του Ε/Κ».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Στην έρευνα με τίτλο «Μια Πράξη Εξαφάνισης: Η Λογοδοσία του Eurogroup»[1] η ΜΚΟ ‘Διεθνής Διαφάνεια’ εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2011 ως σήμερα, αλλά και στις πρόσφατες προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Eurogroup λειτουργεί ως «defacto οικονομική διακυβέρνηση», δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά ουσιαστικά σε «πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρονικούς περιορισμούς», «διαφεύγει της αποτελεσματικής λογοδοσίας», «τα περισσότερα μέλη του λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς άλλων μελών χωρίς να διαθέτουν τους πόρους για την κατάλληλη ανάλυση τους», και «δεν δημοσιεύει πρακτικά για τις αποφάσεις».

Αυτά βρίσκονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, που συνιστά προτεραιότητα της Κομισιόν. 

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Τι μέτρα θα λάβει και ποιος είναι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup, κατά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.;

- Πώς αξιολογεί την ανάγκη ελέγχου εκ του Ε/Κ στις δραστηριότητες του Eurogroup, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινοτικής μεθόδου;

- Τι μέτρα θα προτείνει ενόψει των συζητήσεων για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ρόλος του Ε/Κ[2];

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v