Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Να αλλάξει ο τρόπος που το ΝΑΤΟ υπολογίζει τις αμυντικές δαπάνες

Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας δηλώνει πως στον κανόνα του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ των χωρών-μελών, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια και την ασφάλεια υποδομών.

Ιταλία: Να αλλάξει ο τρόπος που το ΝΑΤΟ υπολογίζει τις αμυντικές δαπάνες

Η Ιταλία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να της επιτρέψει να αλλάξει τον τρόπο με το οποίον υπολογίζει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, καθώς η Ρώμη ετοιμάζεται για σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, η υπουργός Άμυνας Elisabetta Trenta, είπε πως οι κανόνες του ΝΑΤΟ που ζητούν τα κράτη-μέλη να δαπανούν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να συνυπολογίζουν και τις μη στρατιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ασφάλεια των πολιτών.

«Υπάρχουν σημεία στων δαπανών μας που σχετίζονται με την άμυνα όμως δεν είναι στον αμυντικό προϋπολογισμό», είπε σε συνέντευξή της στους FT η κ. Trenta, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών άμυνας του ΑΝΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε, οι δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των ενεργειακών υποδομών «θολώνουν» τις γραμμές μεταξύ αυτού που υπολογίζεται ως παραδοσιακή αμυντική δαπάνη.

Η ίδια επέμεινε πως η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο ΝΑΤΟ, λόγω των στρατιωτών που στέλνει σε ειρηνευτικές αποστολές, αν και η Ρώμη δεν τηρεί τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v