Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Γερμανία: Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ το 2018

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει με τις ΗΠΑ και έχει απειλήσει να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Γερμανία: Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ το 2018

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, μια συχνή πηγή έντασης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μειώθηκε πέρυσι, παρέμεινε ωστόσο γύρω στα 49 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει με τις ΗΠΑ και έχει απειλήσει να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αμφισβητήσει την ανάλυση του Τραμπ, λέγοντας ότι τα εμπορικά πλεονάσματα υπολογίζονται με παρωχημένο τρόπο και ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο πλεόνασμα συναλλαγών με την Ευρώπη, εάν συμπεριληφθούν στο σύνολο και οι υπηρεσίες. Τον Ιούνιο, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα ισχύοντα διεθνή συστήματα υπολογισμού των εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία που μεταδίδει το ΑΠΕ, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 113,5 δισ. ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος αγοραστής των προϊόντων "Made in Germany" -μπροστά από τη Γαλλία, που αγόρασε προϊόντα αξίας 105 δισ. ευρώ, και την Κίνα που αγόρασε προϊόντα αξίας 93 δισ. ευρώ.

Οι γερμανικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 4% στα 64,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ήταν περίπου κατά ένα δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, ήταν και πάλι το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει η Γερμανία με οποιαδήποτε χώρα και αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πλεονάσματος εξαγωγών της Γερμανίας των 228 δισ. ευρώ το 2018.

Η Κίνα παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2018, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν προϊόντα αξίας σχεδόν 200 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 8%, στα 93 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, στα 106 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v