Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

DW: Θα εκποιήσει η Ιταλία τα αποθέματα χρυσού;

Οι σκέψεις Σαλβίνι για εκποίηση του ιταλικού χρυσού, οι διαδηλώσεις κατά της ιταλικής οικονομικής πολιτικής, ο ρόλος του Κόρμπιν στο Brexit και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Σερβία, στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

DW: Θα εκποιήσει η Ιταλία τα αποθέματα χρυσού;

Το χρέος της Ιταλίας είναι δυσθεώρητο, όμως η Ρώμη διαθέτει αποθέματα χρυσού 2,451,8 τόνων, τα τρίτα σε μέγεθος μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα Die Welt, επιγράφοντας άρθρο «Ο Σαλβίνι προτείνει εκποίηση των αποθεμάτων χρυσού».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο Ιταλός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εκποίησης των αποθεμάτων με σκοπό τη μείωση του χρέους της χώρας. Λίγο νωρίτερα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa έγραφε ότι η Ιταλία εξετάζει την πώληση του χρυσού για να αποφύγει διορθώσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό καθώς και αύξηση του ΦΠΑ το 2020.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια η Die Welt, παλαιότερα σχέδια της Ρώμης να εκποιήσει χρυσό για να βελτιώσει τα οικονομικά του ιταλικού δημοσίου προσέκρουσαν στην αντίσταση ευρωπαϊκών υπηρεσιών που ανησυχούσαν για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της ιταλικής κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Όσο η δημοτικότητα της Λέγκας και των Πέντε Αστεριών βρίσκονται κοντά στο 60%, ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι αντιδρούν με ειρωνεία σε όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Όμως οι δικαιολογίες του τύπου «φταίνε οι προηγούμενοι» για την ανεργία, τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, δεν θα πείθουν σε λίγο καιρό κανέναν. Ούτε η απόδοση ευθυνών σε μετανάστες, Γάλλους και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες θα ωφελεί πλέον, όταν οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι όσα τους υποσχέθηκε μεγαλόστομα η κυβέρνηση δεν θα γίνουν πράξη».

Handelsblatt: «Ο ερασιτέχνης Κόρμπιν»

Στη διαχείριση του Brexit, ο πρόεδρος των Εργατικών αποδεικνύεται το ίδιο ερασιτέχνης όσο η Τερέζα Μέι, σημειώνει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ο ερασιτέχνης Κόρμπιν». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «αντί να βγει κερδισμένος από το χάος στους κόλπους της κυβέρνησης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποβαθμίστηκε με τους δικούς του χειρισμούς σε απλό θεατή των εξελίξεων. Απέτυχε στην επιβολή πρόωρων εκλογών, απορρίπτει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και τα πέντε αιτήματα για το Brexit που απέστειλε στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχουν καμία πιθανότητα να πείσουν την πρωθυπουργό. Έτσι ο Κόρμπιν πέτυχε το αδιανόητο. Να προηγούνται σήμερα στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί».

FAZ: «Δεν ηρεμεί η κατάσταση στη Σερβία»

Οι για δέκα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείχνουν πόσο διχασμένη παραμένει η σερβική κοινωνία, γράφει η FAZ σε άρθρο με τίτλο «Δεν ηρεμεί η κατάσταση στην υποψήφια προς ένταξη Σερβία».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει, σύμφωνα με την DW, ότι «στις διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν οι διενέξεις με τις γειτονικές χώρες και ιδίως με το Κοσσυφοπέδιο, που δεν αναγνωρίζει η Σερβία. Η διένεξη Βελιγραδίου-Πρίστινας εντάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε δασμούς μέχρι και 100% σε εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή το Βελιγράδι στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην Interpol.

Την ίδια στιγμή, αποκλείεται μια συμφιλίωση Βελιγραδίου-Πρίστινας κατά το πρότυπο της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, έτσι ώστε είναι απορίας άξιον πως η Σερβία θα ενταχθεί μέσα στα επόμενα έξι κιόλας χρόνια στην ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v