Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Honda κλείνει το εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Το κλείσιμο της μοναδικής δομής στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας, ενώ αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Μ. Βρετανία, λίγο πριν το Brexit. H αυτοκινητοβιομηχανία θα κλείσει και τη μονάδα στην Τουρκία.

Η Honda κλείνει το εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Το εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει η Honda. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε ότι προχωράει στο κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στο Σουίντον, στη νοτιοδυτική Αγγλία, το 2021. 

Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο εργοστασίου της, στην ιστορία των 71 ετών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε δήλωσή της την Τρίτη, η Honda σημείωσε ότι η κίνηση είναι μέρος της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης του δικτύου μεταποίησής της, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για την εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το κλείσιμο της μοναδικής δομής στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας και αποτελεί μεγάλο πλήγμα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της και στην Τουρκία, όπου απασχολούνται 1.100 εργαζόμενοι και παράγονται 50.000 αυτοκίνητα τη χρονιά, εκ των οποίων 20% εξάγεται στην Ευρώπη.

Η απόφαση ήρθε δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ανταγωνίστριας εταιρείας Nissan, σύμφωνα με την οποία δεν θα παράγει το X-Trail στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ, τη μεγαλύτερη δομή μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δήλωσή της την Τρίτη, η Honda δεν ανέφερε το Brexit στην ανακοίνωσή της για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Σουίντον.

Σύμφωνα με τον Justin Tomlinson, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος του Βόρειου Σουίντον, η κίνηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν σχετίζεται με το Brexit.

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι παράγοντες όπως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας και οι συνθήκες της αγοράς στην Ευρώπη, επηρέασαν την απόφαση της τρίτης μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v