Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπερασπίστηκε την Τρίτη την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας την ένα ισχυρό εργαλείο.
«Τα αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να επιτύχουμε τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών» ανέφερε ο κ. Πράετ στο Twitter, όπου απαντούσε σε ερωτήσεις χρηστών για 45 λεπτά. «Οι αρνητικές επιπτώσεις αντισταθμίζονται από τις θετικές επιπτώσεις στις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» σημείωσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος επισήμανε ότι με τα τελευταία μέτρα τόνωσης η ΕΚΤ προσπαθεί να διατηρήσει τη νομισματική τόνωση στα ίδια επίπεδα, απορρίπτοντας την ιδέα της αλλαγής κατεύθυνσης.
«Αποτελούν απάντηση στην υποβάθμιση του οικονομικού outlook» απάντησε ο κ. Πράετ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τελευταία μέτρα συνιστούν μια μεταστροφή. «Οι τελευταίες μας αποφάσεις έχουν σαν στόχο να διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική πολιτική που είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου μας» πρόσθεσε.