Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμος να προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στη Δ. Οχθη δηλώνει ο Νετανιάχου

«Θα ασκήσω την (ισραηλινή) κυριαρχία χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα μεγάλα μπλοκ και τους μεμονωμένους οικισμούς», εξήγησε στο δίκτυο 12 της ισραηλινής τηλεόρασης. Εντονες αντιδράσεις.

Ετοιμος να προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στη Δ. Οχθη δηλώνει ο Νετανιάχου

Τρεις ημέρες πριν από τους βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης προκαλώντας την απάντηση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την θέση του.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι πρόθεσή του είναι να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε περίπτωση επανεκλογής του. «Θα ασκήσω την (ισραηλινή) κυριαρχία χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα μεγάλα μπλοκ και τους μεμονωμένους οικισμούς», εξήγησε στο δίκτυο 12 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο Μπένι Γκαντς ερωτήθηκε για την δική του θέση ως προς το ζήτημα κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet και εκείνος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο Νετανιάχου δεν προσάρτησε την Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια των 13 ετών κατά τα οποία βρίσκεται στη εξουσία, εάν αυτή είναι η πρόθεσή του. «Πιστεύω ότι το να εκφράζεσαι επί μίας στρατηγικής και ιστορικής επιλογής κατά την διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας είναι ανεύθυνο», είπε διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε μία τοπική και συνολική ειρηνευτική συμφωνία παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας», εξήγησε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας.

Οι αρχές αυτές, σύμφωνα με τον Μπένι Γκαντς, είναι: ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τμήμα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και στα μπλοκ των εβραϊκών οικισμών και στο σύνολο της Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν, ωστόσο, ο Μπένι Γκαντς είχε ταχθεί υπέρ της εκκένωσης ορισμένων οικισμών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Σάεμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής, δήλωσε ότι δεν δημιουργούν έκπληξη. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει με κυνισμό το διεθνές δίκαιο όσο η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του εν πλήρη ατιμωρησία, ιδιαίτερα με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ», έγραψε στο Twitter.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν οικοδομηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 είναι παράνομοι και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας τους θεωρεί μέγα εμπόδιο για κάθε ειρηνευτική προσπάθεια. Η προσάρτησή τους από το Ισραήλ μπορεί να σημάνει και το τέλος της λύσης των «δύο κρατών», δηλαδή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.

Η Τουρκία κατήγγειλε με δριμύτητα τις δηλώσεις Νετανιάχου. «Η δυτική Οχθη είναι παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου» και οι δηλώσεις αυτές που «έχουν ως στόχο την συγκέντρωση λίγων ψήφων» δεν θα αλλάξουν τίποτε, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ορισμένα από τα πολιτικά κόμματα τα οποία ο Νετανιάχου προτίθεται να περιλάβει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματίσει εάν νικήσει στις εκλογές της Τρίτης ζητούν την προσάρτηση ζωνών της Δυικής Οχθης. Ο Νετανιάχου διεκδικεί μαζί με τα κόμματα αυτά τις ψήφους των εβραίων εποίκων και των υποστηρικτών τους. Οι δηλώσεις του προορίζονται για τους ψηφοφόρους αυτούς, που είναι αντίθετοι με την παράδοση εδαφών στους Παλαιστίνιους. Περισσότεροι από 400.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ άλλοι 200.000 κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, ο οποίος κατελήφθη από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 και στην συνέχεια προσαρτήθηκε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v