Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο

Το Πεκίνο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα σύνοδο για το έργο, στην οποία θα συμμετέχουν 37 ξένοι ηγέτες, ενώ οι ΗΠΑ, που βλέπουν επικριτικά το project, θα συμμετέχουν με χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία.

Κίνα: Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο

Το κινεζικό project «Μία Ζώνη Ένα Δρόμος» δεν είναι ένα «γεωπολιτικό εργαλείο» ή μια κρίση χρέους για τις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτό, όμως το Πεκίνο καλωσορίζει εποικοδομητικές προτάσεις για το πώς να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αναφορικά με την πρωτοβουλία, δήλωσε κορυφαίος Κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως σημειώνει το Reuters, το Πεκίνο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα σύνοδο για το έργο, στην οποία θα συμμετέχουν 37 ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι ΗΠΑ, που βλέπουν επικριτικά το project, θα συμμετέχουν με χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία.

Η πρωτοβουλία της «Μίας Ζώνης, Ενός Δρόμου» αποτελεί ένα εγχείρημα-κλειδί για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, το οποίο προβλέπει την αναβίωση του παλαιού Δρόμου του Μεταξιού για να ενωθεί η Κίνα με την Ασία, την Ευρώπη και αλλού μέσω τεράστιων δαπανών για έργα υποδομής.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και αρκετές πρωτεύουσες της Δύσης, θεωρούν πως πρόκειται απλώς για έναν τρόπο ώστε να μπορέσει να διευρυνθεί η κινεζική επιρροή στο εξωτερικό και να φορτωθούν οι χώρες με μη βιώσιμα χρέη μέσω αδιαφανών έργων. Οι ΗΠΑ επέκριναν ιδιαίτερα την απόφαση της Ιταλίας να συμμετέχει στο εγχείρημα.

Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ουάνκ Γι, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το πρόγραμμα «Μια  Ζώνη Ένας Δρόμος» έχει φέρει πραγματικά οφέλη στις χώρες που συμμετέχουν. «Η σχέση της συνεργασίας αυτής δεν είναι ένα γεωπολιτικό εργαλείο, αλλά μια πλατφόρμα για συνεργασία», είπε. «Δεν μπορείς να βάζεις καπέλα όπως «κρίσεις χρέους» στο κεφάλι της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και αυτό δεν είναι κάτι που θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε χώρα που συμμετέχει», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

«Φυσικά, υπάρχει μια διαδικασία ανάπτυξης για την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Δεν μπορείς να φτάσεις εκεί σε ένα βήμα, και είναι αναπόφευκτο να προκληθούν κάποιες ανησυχίες κατά την ανάπτυξή του. Άρα, υποδεχόμαστε θετικά τις όποιες εποικοδομητικές προτάσεις από όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v