Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ακάρ για αποστρατικοποίηση νησιών

Η Αγκυρα ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει, η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Ακάρ, που είπε ότι η στρατικοποίηση νησιών του αν. Αιγαίου συνιστά παραβίαση Διεθνών Συμβάσεων.

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ακάρ για αποστρατικοποίηση νησιών

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θέτει, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ακάρ υπέδειξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των Διεθνών συνθηκών και Συμβάσεων.

«Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα» τόνισε.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ μεταδόθηκαν ως έκτακτη είδηση στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΥΠΕΞ: Να σέβονται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου καθώς έτσι παραβιάζεται το Διεθνές δίκαιο.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεννηματάς και συνέχισε:

«H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις».

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», πρόσθεσε.

Αντίδραση από Κουμουτσάκο

«Εκείνοι που με το "casus belli" απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v