Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία και εκκλησίες στη Σρι Λάνκα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι μεταξύ των νεκρών, στους 450 οι τραυματίες. Πληροφορίες για επτά συλλήψεις. Δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης. Απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Οι βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών σε τουλάχιστον τρεις εκκλησίες και τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 207 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 35 ξένοι υπήκολοι, και να τραυματιστούν τουλάχιστον  450, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας που επικαλείται το Reuters. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι στην πρωτεύουσα Κολόμπο, η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα.

Τα ξενοδοχεία και μια από τις εκκλησίες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, ενώ η άλλη βρίσκεται στο Νεγκόμπο, βόρεια του Κολόμπο.

Τα τρία ξενοδοχεία στα οποία έγιναν βομβιστικές επιθέσεις ήταν τα Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo.

Πηγή της αστυνομίας ανέφερε πως μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κοτσικάντε.

Σε μία μόνο εκκλησία, αυτή του Αγίου Σεβαστιανού στην Κατουγαπιτίγια, βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο, σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με αστυνομικό που μίλησε στο Reuters.

Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο επίσης για 25 νεκρούς σε επίθεση σε εκκλησία στην Μπατικαλόα.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, η αστυνομία ανέφερε πως "υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση".

Οι επιθέσεις σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ήταν συντονισμένες και συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για άλλες δυο εκρήξεις, μία σε σε ξενοδοχείο, κοντά στον εθνικό ζωολογικό κήπο, και άλλη μία σε σημείο που δεν προσδιορίστηκε, στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο του Κολόμπο.

«Σημειώθηκε έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Ντεχιουέλα κοντά στον ζωολογικό κήπο», είπε αστυνομικός στο Reuters, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες διαθέσιμες.

Αυτόπτης μάρτυρας πάντως δήλωσε στην τοπική τηλεόραση πως είδε ακρωτηριασμένα μέλη και ένα κεφάλι κοντά στο ξενοδοχείο.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe συγκάλεσε εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.


Δείτε εικόνες που μεταδίδει η Daily Mirror:

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v