Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Οι τιμές χοιρινού έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε υψηλό εξαμήνου

Η επιδημία της αφρικανικής πανώλης στους χοίρους -που οδηγεί τις τιμές του κρέατος παγκοσμίως υψηλότερα- οδήγησε τον πληθωρισμό στο 2,5%, τον Απρίλιο. Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν και οι τιμές παραγωγού.

Κίνα: Οι τιμές χοιρινού έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε υψηλό εξαμήνου

Αλμα σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Απρίλιο, κινούμενος με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι τιμές χοιρινού ενισχύθηκαν λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό της αγοράς –στην Κίνα υπάρχει επιδημία αφρικανικής πανώλης στους χοίρους, γεγονός που οδηγεί τις τιμές του χοιρινού παγκοσμίως υψηλότερα με δυνητικές επιπτώσεις και στο δικό μας... σουβλάκι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πληθωρισμός στα εργοστάσια επίσης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς κατέγραψε τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με ώθηση από τις τιμές εμπορευμάτων.

Οι τιμές καταναλωτή ήταν 2,5% υψηλότερες από πέρυσι, από 2,3% τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, ήταν 0,1% μετά την πτώση κατά 0,4% του προηγούμενου μήνα.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ρυθμός που ήταν ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο, από 0,4% άνοδο τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, «τσίμπησαν» 0,3%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά την οριακή άνοδο του Μαρτίου.

Την ώρα που εκατομμύρια χοίροι εξαφανίζονται στην Κίνα, ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να νιώθει τις επιπτώσεις...

Ο πληθυσμός των χοίρων στη χώρα, που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο, χάνοντας 130 εκατ. ζώα μέχρι το τέλος της χρονιάς, λόγω της αφρικανικής πανώλης στις κινεζικές φάρμες.

Το ξέσπασμα της ασθένειας οδηγεί τις τιμές του κρέατος ανοδικά, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για χρόνια ελλείψεων και διαταραχών στην τροφοδοσία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v