Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τα ομόλογα χτύπησε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Το Πεκίνο πούλησε $20,5 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ενόψει έντονων εμπορικών διαπραγματεύσεων. Τι φοβάται η Ουάσιγκτον για την αύξηση του αμερικανικού κόστους δανεισμού.

Και τα ομόλογα χτύπησε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών προχώρησε σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων η Κίνα τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει τη θέση του μεγαλύτερου ξένου πιστωτή των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.

Η Κίνα πούλησε $20,5 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα δεδομένα αφορούν Treasuries με λήξη μεγαλύτερη από ένα έτος που κατέχουν ξένοι επίσημοι οργανισμοί, όπως κεντρικές τράπεζες, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Και άλλοι σημαντικοί ξένοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προχώρησαν σε καθαρές πωλήσεις.

Εξαιρουμένου του Φεβρουαρίου, η Κίνα έχει προχωρήσει σε πωλήσεις Treasuries κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο.

Ο φόβος στις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις των κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να διαταράξει την αγορά και να ασκήσει ανοδική πίεση στα επιτόκια των ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι το κόστος δανεισμού για την Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο έχει στην κατοχή του συνολικά $1,12 τρισ. σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αποδόσεις, θα επέφερε απώλειες και στο δικό του χαρτοφυλάκιο.

Ενας από τους λόγους που η Κίνα αγοράζει Treasuries είναι λόγω των δολαρίων που αποκτά από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα συνήθως πουλάει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα όταν χρειάζεται να υποστηρίξει το δικό της νόμισμα, πουλώντας στην ουσία δολάρια.

Οι πωλήσεις του Μαρτίου ξεχωρίζουν κυρίως λόγω του ότι το νόμισμα παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του δολαρίου, κατά τη διάρκεια του μήνα. Επιπλέον, οι πωλήσεις είχαν μικρή επίπτωση στην κατεύθυνση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε 31 μονάδες βάσης, στο 2,41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v