Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Άντλησε 6,55 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία για το φάσμα 5G

Οι operators διαμαρτύρονται πως η τιμή που πληρώνουν θα περιορίσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς.

Γερμανία: Άντλησε 6,55 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία για το φάσμα 5G

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες και 497 (!) γύρους, ολοκληρώθηκε επιτέλους η δημοπρασία στη Γερμανία για το φάσμα mobile 5G.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός Ρυθμιστής Δικτύων της Γερμανίας (BNetzA), η Γερμανία άντλησε 6,55 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία για τα 41 μπλοκ που προσφέρονταν, ποσό υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από την πλευρά τους, οι operators διαμαρτύρονται πως η τιμή που πληρώνουν θα περιορίσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς.

«Η δημοπρασία αφήνει μια πικρή επίγευση», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής μονάδας της Deutsche Telekom, Dirk Woessner. Ο ηγέτης της αγοράς υπέβαλε προσφορά 2,17 δισ. ευρώ για 130 Megahertz από τα 420 MHz του φάσματος στο εύρος ζώνης 2 Gigahertz και 3,6 Ghz. «Το φάσμα, για μια ακόμα φορά, είναι πολύ πιο ακριβό στη Γερμανία από αλλού», πρόσθεσε.

Η αυστριακή μονάδα της Deutsche Telekom αγόρασε πρόσφατα φάσμα 5G με πολύ χαμηλότερη τιμή, σημειώνει το Reuters.

«Καταστροφικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γερμανίας, Hannes Ametsreiter. «Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τον χρόνο που χρειάστηκε η όλη διαδικασία και με το υψηλό τίμημα που έπρεπε να προσφέρουμε», είπε στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Η Γερμανία χάνει πολύτιμο χρόνο στα ψηφιακά μερίδια. Στην Ευρώπη δεν θα είμαστε μεταξύ των πρώτων που θα λανσάρουν υπηρεσίες 5G», πρόσθεσε.

Η Vodafone εξασφάλισε μέσω της δημοπρασίας 130 MHz καταβάλλοντας 1,88 δισ. ευρώ, ενώ η Telefonica Deutschland εξασφάλισε 90 mHz προς 1,42 δισ. ευρώ.

Ένας τέταρτος «παίκτης», η 1&1 Drillisch, μια virtual εταιρεία κινητής που ελέγχεται από τη United Internet, πλήρωσε 1,07 δισ. ευρώ για 70 MHz, και ετοιμάζεται να γίνει ο τέταρτος operator της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v