Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα για χαμηλότερα επιτόκια έδωσε η... μισή Fed

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη σημερινή της συνεδρίαση. Βλέπει ενίσχυση της αβεβαιότητας. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί, λέει ο πρόεδρος της Fed. Τα σχόλια για Ντόναλντ Τραμπ και Facebook.

Σήμα για χαμηλότερα επιτόκια έδωσε η... μισή Fed

Σταθερά στο 2-2,5% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ με σχεδόν τα μισά από τα μέλη της να βλέπουν μείωσή τους εντός του έτους.

Αναλυτικά, επτά από τα 17 μέλη εξέφρασαν την άποψη πως θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ένας τραπεζίτης θεώρησε επαρκή τη μείωση κατά 0,25 της μονάδας. Οι θέσεις αυτές, όπως εκφράστηκαν στις διήμερες εργασίες της Fed, συνιστούν μια σημαντική μεταβολή των απόψεων εντός της Ομοσπονδιακή Τράπεζας, καθώς πλέον μόνο ένας τραπεζίτης θεωρεί ενδεδειγμένη επιλογή την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2019. 

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Κίνα ή με άλλους εταίρους ή αν η αμερικανική οικονομία δείξει σημάδια κόπωσης. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η Fed εξακολουθεί να θεωρεί πως η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, πως υπάρχει επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και, κατά συνέπεια, η αύξηση του πληθωρισμού θα αποτελέσει την πιθανότερη εξέλιξη. Δεν παραλείπει να προειδοποιήσει, ωστόσο, πως έχουν ενισχυθεί οι αβεβαιότητες για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. 

Πάουελ: Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας κατάλληλα για να διαστηρήσουμε την οικονομική επέκταση... Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

Χρειάζεται να δούμε περισσότερα για να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων, σχολίασε. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Κίνα και αν μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, είπε πως η Fed κοιτάζει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη  και πως δεν βασίζει την απόφασή της σε μια κατηγορία δεδομένων. 

«Έχω μια τετραετή θητεία και σκοπεύω να την συμπληρώσω», απάντησε ερωτηθείς για τις πληροφορίε σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλτν Τραμπ είχε εξετάσει τρόπους για την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου της Fed.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια του Facebook για το λανσάρισμα ψηφιακού νομίσματος σχολίασε πως υπάρχει οφέλη και κίνδυνοι από την τεχνολογική εξέλιξη. «Είμαστε μακριά από το σημείο που τα ψηφιακά νομίσματα θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά» τόνισε και επισήμανε πως τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμιστικές αρμοδιότητες της Fed.

Η Wall Street υποδέχθηκε θετικά την απόφαση της Fed με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν μικρή άνοδο μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, ενώ το δολάριο έπεσε έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v