Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στη συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για την κυβέρνηση

Για ακόμη μία φορά έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση που είχαν Σάντσεθ-Ιγκλέσιας στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Τριγμοί στη συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για την κυβέρνηση

Τον υπαινιγμό ότι οι Podemos ενδέχεται να μην ψηφίσουν υπέρ του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στη σχετική συνεδρία του Κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης, διετύπωσε χθες ο ηγέτης της αριστερής παράταξης Πάβλο Ιγκλέσιας, καθώς για ακόμη μία φορά έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που ο Ιγκλέσιας προτάσσει το «όχι» στον Σάντσεθ, αν και την όποια απόφαση θα τη λάβουν οι βάσεις του κόμματος. Ο επικεφαλής των Podemos επανέλαβε την αξίωσή του να συμπεριληφθούν στην νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ και στελέχη από το κόμμα του, ενώ ο πρωθυπουργός επέμεινε στη συμμετοχή τους σε καίριους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, όχι όμως και να υπάρχει εκπροσώπησή τους στο συμβούλιο υπουργών.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE επανέλαβε στον Ιγκλέσιας πως είτε υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους, είτε όχι, ο ίδιος θα συγκαλέσει τη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τον Ιούλιο --πηγές από το κόμμα του προβάλλουν ως επικρατέστερη την 17η Ιουλίου-- στηριζόμενος στις συμμαχίες που θα έχει εξασφαλίσει ως εκείνη τη στιγμή.

Όλοι μετά τη συνάντηση αποκόμισαν την εντύπωση πως η μόνη της χρησιμότητα υπήρξε το ότι αποδείχθηκε πως τα δύο κόμματα εμμένουν στις αρχικές τους απόψεις, που παραμένουν αγεφύρωτες: οι Σοσιαλιστές επιθυμούν μία στήριξη χωρίς την είσοδο των Podemos στην κυβέρνηση, ενώ το αριστερό κόμμα επιδιώκει την είσοδό του σε αυτή, προκειμένου να προωθηθεί μία αριστερή κυβερνητική ατζέντα. Και όπως φαίνεται, κανένα από τα δύο δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει.

Το βέβαιο είναι πως οι ελπίδες των Podemos έχουν αρχίσει να ψαλιδίζονται, παρ' όλο -όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος -«επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό και το PSOE πως η χώρα έχει ανάγκη από μία σταθερή κι αριστερή κυβέρνηση και πως η κοινωνία των πολιτών αξίζει τη διαφάνεια και τη βεβαιότητα για το κυβερνητικό σχέδιο της χώρας».

Επίσης, πηγές προσκείμενες στους Podemos τόνιζαν, μετά τη συνάντηση, πως ο Σάντσεθ μοιάζει να μην έχει αποφασίσει ακόμη «εάν θα έλθει σε συμφωνία με την αριστερά, ή με τη δεξιά». Από το περιβάλλον του Ιγκλέσιας όμως τονίζεται πως ο ηγέτης των Podemos πιστεύει ότι στο τέλος ο Σάντσεθ θα υποχωρήσει και θα δεχθεί τις θέσεις τους.

Όμως, μία αναπάντεχη στήριξη στο κυβερνητικό έργο του Σάντσεθ, έρχεται να προσφέρει ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ο οποίος όμως τόνισε πως εναπόκειται στον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει τις συμμαχίες για τη στήριξή του στο Κοινοβούλιο.

«Δεν του πρόσφερα συμφωνίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν είναι γι' αυτό που μας ψήφισαν οι Ισπανοί. Αλλά βέβαια και θα του προσφέρω μία σταθερότητα για την κυβερνησιμότητα», δήλωσε από την Ανδαλουσία ο Κασάδο, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του «τείνει χείρα στο PSOE εδώ και ένα χρόνο».

«Από τις 2 Αυγούστου (του περασμένου έτους), που ήταν και η πρώτη φορά που συναντήθηκα με τον Σάντσεθ στο μέγαρο της Μονκλόα (…) του προσφέραμε μία τυπική συμμαχία: μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό και άλλη μία για την εθνική ενότητα. Εκείνος μας πρότεινε πέντε συμφωνίες για το κράτος: εμείς δεχθήκαμε και τις πέντε», υπενθύμισε ο Κασάδο.

 Πάντως, «είναι ο Σάντσεθ εκείνος που οφείλει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κοινοβουλευτικά ερείσματα», ώστε να εξασφαλίσει μία τετραετή θητεία, τόνισε ο επικεφαλής του ΡΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v