Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reckitt Benckiser: Πρόστιμο $1,4 δισ. στις ΗΠΑ για την κρίση των οπιούχων

Ο διακανονισμός αφορά τον τρόπο με τον οποίο μία πρώην θυγατρική της λάνσαρε το Suboxone, φάρμακο για την αντιμετώπιση του εθισμού σε παυσίπονα. Είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής, σε μία κρίση που προκάλεσε τον θάνατο σε 200.000 Αμερικανούς.

Reckitt Benckiser: Πρόστιμο $1,4 δισ. στις ΗΠΑ για την κρίση των οπιούχων

H Reckitt Benckiser συμφώνησε να πληρώσει $1,4 δισ. στις αμερικανικές Αρχές, με το πρόστιμο να είναι το μεγαλύτερο που συνδέεται με την κρίση οπιούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο διακανονισμός με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αφορά τις έρευνες σε θυγατρική που διέθετε φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείτο για την αντιμετώπιση του εθισμού σε παυσίπονα.

Οι αμερικανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση – την οποία η Reckitt κατείχε μέχρι το 2014 – έκανε μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, όσον αφορά τη νέα έκδοση του φαρμάκου Suboxone. H Reckitt προχώρησε σε spin out από τη θυγατρική της το 2014, η οποία έγινε ξεχωριστή εταιρεία στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, με το όνομα Indivior.

Η απόφαση για τον διακανονισμό έρχεται τρεις μόλις μήνες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια απήγγειλε κατηγορίες κατά της εταιρείας Indivior, ζητώντας πρόστιμα τουλάχιστον $3 δισ. καθώς θεωρήθηκε ότι ενίσχυε το Suboxone, το φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις της, με δόλιο σχέδιο μάρκετινγκ.

Ο διακανονισμός της Reckitt είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής, σε μία κρίση που προκάλεσε τον θάνατο σε 200.000 Αμερικανούς και άφησε περίπου 2 εκατ. να υποφέρουν από διαταραχή χρήσης οπιοειδών, από το 2006 μέχρι το 2015, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. 

Παρά τον διακανονισμό, η Reckitt αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δράση, την ώρα που η εταιρεία, η οποία παράγει επίσης τα παυσίπονα Nurofen και το απολυμαντικό Dettol, προσπαθεί να τονώσει τις πωλήσεις στο τμήμα υγείας.

Όπως σχολιάζουν οι FT, αν και η ίδια η Reckitt δεν έχει κατηγορηθεί, η υπόθεση επισκιάζει την εταιρεία, λόγω του κινδύνου να πληρώσει για νομικές υποθέσεις της Indivior ή ακόμη και να κατηγορηθεί αργότερα.

Η Reckitt είχε προβλέψει $400 εκατ. για να καλύψει τις όποιες νομικές υποχρεώσεις συνδέονται με την Indivior.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v