Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Εγκρίθηκε 3% ψηφιακός φόρος σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Θα επιβάλλεται στις εταιρείες που έχουν έσοδα πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και πάνω από 750 εκατ. παγκοσμίως. Ερευνα για αθέμιτη εμπορική πρακτική, ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πού θα πάει η διαμάχη που «σιγοκαίει» μήνες.

Γαλλία: Εγκρίθηκε 3% ψηφιακός φόρος σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Εγκρίθηκε σήμερα από τη γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.  

Οπως μεταδίδει το Reuters, θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019, ενώ το Παρίσι σημειώνει ότι ο φόρος συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.

«Για εμάς, (ο φόρος) συμβαδίζει απόλυτα με τις διεθνείς συμφωνίες. Οι χώρες είναι κυρίαρχες σε φορολογικά ζητήματα. Άρα για εμάς δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείται ένα εργαλείο του εμπορίου για επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτος», δήλωσε πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να διεξάγει έρευνα για το θέμα.

ΗΠΑ: Ερευνα για αθέμιτη εμπορική πρακτική της Γαλλίας

Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτιζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για να γίνει έρευνα, όσον αφορά τον γαλλικό φόρο στις «ψηφιακές υπηρεσίες».

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, με στόχο τους τεχνολογικούς αμερικανικούς γίγαντες.

Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς ή σε αντίποινα. «Ο πρόεδρος έχει ζητήσει να ερευνήσουμε τις επιπτώσεις του νόμου και να αποφασίσουμε αν κάνει διακρίσεις ή είναι αδικαιολόγητος και επιβαρύνει ή περιορίζει το εμπόριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λάιτιζερ.

Η διαμάχη «σιγοκαίει» εδώ και μήνες, καθώς, εκτός από τη Γαλλία, και άλλες χώρες εξετάζουν φόρους σε υπηρεσίες που προσφέρονται από την Google, το Facebook, την Amazon και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v