Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Πτώση 5,5% στην παραγωγή χοιρινού το α΄εξάμηνο του 2019

Η παραγωγή έφτασε τα 24,7 εκατ. τόνους χοιρινού, λόγω της θανατηφόρας επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η αρνητική κίνηση ήταν ωστόσο μικρότερη από αυτή που αναμενόταν.

Κίνα: Πτώση 5,5% στην παραγωγή χοιρινού το α΄εξάμηνο του 2019

Η παραγωγή κινεζικού χοιρινού υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την καταστροφική εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Η παραγωγή της έφτασε τους 24,7 εκατ. τόνους χοιρινού για τους πρώτους έξι μήνες του 2019, σημειώνοντας πτώση 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο πληθυσμός των χοίρων – ο μεγαλύτερος παγκοσμίως- έχει μειωθεί κατά 15% από πέρυσι, στα 347,61 εκατ. λόγω της θανατηφόρας επιδημίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ήρθαν την ίδια μέρα από το υπουργείο Γεωργίας ενημερώνουν ότι ο πληθυσμός των χοίρων διολίσθησε κατά 25,8% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, με τον αριθμό των μονάδων να είναι χαμηλότερος κατά 26,7%. Το υπουργείο δεν δημοσιεύει συνολικό αριθμό χοίρων.

Η μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση παραγωγής κινεζικού χοιρινού προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, καθώς ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από την πτώση του 5,2%, που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο.

«Είναι πολύ μικρότερη από αυτό που περιμέναμε», σημείωσε ο Feng Yonghui, επικεφαλής αναλυτής του Soozhu.com. «Η παραγωγή θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10%», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, οι τιμές του χοιρινού θα αυξηθούν πάνω από 70%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η απότομη πτώση του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, που φτάνουν μέχρι και τη δυνητική αύξηση της τιμής στο ελληνικό σουβλάκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v