Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφοφορία-θρίλερ για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν

Lobbying μέχρι αργά το βράδυ και ατομικές συμφωνίες για τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, υπό τον φόβο των διαρροών. Η μυστική ψηφοφορία και τα σκάνδαλα. Ποιος είναι ο ρόλος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Τι πρέπει να προσέχει η Ελλάδα.

Ψηφοφορία-θρίλερ για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν

Στρασβούργο, ανταπόκριση

Σε μια απόπειρα να πιέσει αλλά και να πείσει τους ευρωβουλευτές να την ψηφίσουν ως τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, η Ursula von der Leyen παραιτείται από υπουργός Aμυνας της Γερμανίας.

Διάφορες αλλά συγκλίνουσες πληροφορίες από Eυρωπαίους αξιωματούχους ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η κα Von der Leyen και η ομάδα της προσπαθούσαν με υποσχέσεις να κερδίσουν τη στήριξη των Πρασίνων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.

Η ψήφος είναι μυστική και γι' αυτό τον λόγο η Γερμανίδα υπουργός φοβάται διαρροές όχι μόνο από τους Σοσιαλιστές αλλά και από το ΕΛΚ. Μέχρι αργά χθες στο βράδυ, τουλάχιστον, η επικράτηση θεωρείτο οριακή, σε σημείο που ενεργοποιήθηκε το λεγόμενο γκρουπ των 5 (Juncker, Merkel, Macron, Rutte, Tusk), οι οποίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έκαναν προσωπικές τηλεφωνικές συνομιλίες με μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφύγουν την καταψήφιση της υποψηφιότητας της κ. Von der Leyen. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Στους διαδρόμους του Στρασβούργου ακόμα ακούγονται ψίθυροι και δυσαρέσκεια περί ακατάλληλης υποψηφιότητας, αλλά και ουσιαστικής παντοκρατορίας της Γερμανίας σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ, για την οποία έγραψε το Euro2day.gr 

Κάτι άλλο που «ξενίζει» είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός «επιβλήθηκε» ως συμβιβαστική λύση μεταξύ των ηγετών την τελευταία στιγμή και μετά από δύο αποτυχημένες Συνόδους Κορυφής, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «5» το είχαν αποφασίσει πριν τις ευρωεκλογές.

Η Ursula von der Leyen θα έχει να αντιμετωπίσει και το ότι δεν είναι αρχηγός ενός ευρωπαϊκού κόμματος και δεν έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές.

Μία από τις δεσμεύσεις που έδωσε ήδη στους αρχηγούς κομμάτων που είδε την προηγούμενη εβδομάδα είναι να ενισχύσει το δόγμα του Spitzenkandidat, το οποίο «σκότωσαν» οι ηγέτες της ΕΕ με το να απορρίψουν όλους τους υποψηφίους των κομμάτων.

Η νέα επίδοξη πρόεδρος της Κομισιόν έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα δώσει περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην ευρωβουλή, όμως το «τυράκι» είναι πάντα πολιτικό.

Οι φιλελεύθεροι απαιτούν από τη Γερμανίδα πολιτικό η Spitzenkandidat τους, Μ. Vestager (που θεωρείτο και ένα από τα φαβορί για τη θέση), να πάρει μία από τις δύο εκτελεστικές αντιπροεδρίες που έχει η Κομισιόν. Ηδη η κα Von der Leyen υποσχέθηκε στους Σοσιαλιστές ότι ο δικός τους Spitzenkandidat, επίσης ένα από τα φαβορί που υποτίθεται «κάηκε» την τελευταία στιγμή,  ο Frans Timmermans, θα διατηρήσει τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν, που κατέχει σήμερα. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που υπάρχει κώλυμα της προέδρου, τα καθήκοντα θα αναλαμβάνει ο κ. Timmermans.

Τα Σκόπια και η Αλβανία

Η κυρία Von der Leyen έχει ανοικτά δεσμευθεί ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, θα ανοίξει τις προενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Εάν γίνει αυτό, θα είναι πανηγυρική νίκη για την Angela Merkel και μεγάλη ήττα για τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron και τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte, που έχουν προβάλει σθεναρές αντιστάσεις. Θα δείξει επίσης και τη λεγόμενη γερμανοποίηση της Ευρώπης, καθώς η νέα πρόεδρος μάλλον θα κληθεί να προωθήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του Βερολίνου. Κάτι που έκανε μερικώς άλλωστε και ο απερχόμενος πρόεδρος Jean-Claude Juncker.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα, που αφορά τη χώρα μας, είναι η φιλοδοξία της κ. Von der Leyen να προωθήσει νέους κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση.

«We need a new rule on burden sharing. We need a fresh start» (Χρειαζόμαστε νέους κανόνες στον επιμερισμό του βάρους. Χρειαζόμαστε μια φρέσκια αρχή), έγραψε σε μια απαντητική επιστολή της προς την Ευρωβουλή.

Αυτό δεν πρέπει να περάσει «στα ψιλά» από την Αθήνα. Είναι ζωτικής σημασίας, η χώρα μας να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της πριν μπει σε εφαρμογή ένα νέο τέτοιο σχέδιο.

Το σκάνδαλο που βαραίνει τη Γερμανίδα πολιτικό

Η Ursula von der Leyen επέλεξε να μην απαντήσει γραπτώς για το σκάνδαλο διαφθοράς που τη βαραίνει ως υπουργό Αμυνας. Θα μιλήσει προφανώς προφορικά στους ευρωβουλευτές επί τούτου.

Εκτός από χαμηλή απόδοση και λάθη στο υπουργείο Αμυνας, η Γερμανίδα πολιτικός κατηγορείται ότι έδωσε συμβόλαια σε φιλικά της άτομα, χωρίς την απαραίτητη εποπτεία. Μάλιστα εκκρεμεί εις βάρος της και έρευνα από την επιτροπή της γερμανικής βουλής και θα κληθεί να καταθέσει. Σε περίπτωση που βρεθεί ένοχη, θα καταδικαστεί και de facto θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κομισιόν.

Το γεγονός ότι αναμένεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες δεν επηρεάζει την έρευνα εις βάρος της, καθώς αφορά το υπουργείο Αμυνας, όταν είχε την ευθύνη του.

Ενα τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο και μάλιστα με ανοικτή έρευνα δεν πτόησε τους «5» να την επιβάλουν ως την καταλληλότερη για νέα πρόεδρο της Κομισιόν. Και δεν φαίνεται να πτοεί ούτε τους ευρωβουλευτές καθώς οι τριγμοί και η αμφισβήτηση αφορά άλλα θέματα, κυρίως πολιτικά και με τα ανάλογα «τυράκια» να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντάλλαγμα με ψήφους.

Η ψηφοφορία

Η κα Von der Leyen χρειάζεται  απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 374 ψήφων για να εκλεγεί και σκοπός της είναι να μη χρειαστεί ψήφους των ευρωσκεπτικιστών. Η ψήφος είναι μυστική. Η ακρόαση αρχίζει το πρωί στις 10 ώρα Ελλάδος και κορυφώνεται στις 7 το απόγευμα, με την ψηφοφορία. Σε περίπτωση που καταψηφιστεί, οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να προτείνουν άλλον υποψήφιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v