Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημη έρευνα στην Amazon

Οι Βρυξέλλες διεξάγουν ήδη προκαταρκτική έρευνα όσον αφορά τις πρακτικές της από πέρυσι, με αντικείμενο τον διπλό ρόλο -και της λιανικής πώλησης και της φιλοξενίας άλλων εμπόρων στην ιστοσελίδα της.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημη έρευνα στην Amazon

Επίσημη έρευνα για το πώς χρησιμοποιεί η Amazon τα δεδομένα από εμπόρους που πωλούν προϊόντα στις ιστοσελίδες της, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Στόχος είναι να δουν εάν ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα δεδομένα άλλων εταιριών παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συμβατικές συμφωνίες της με εταιρείες πώλησης και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για την επιλογή νικητών στο λεγόμενο «buy box», που επιτρέπει στους καταναλωτές να προσθέτουν αντικείμενα από μια συγκεκριμένη εταιρία απευθείας στο καλάθι αγορών τους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, η κίνηση θα είναι η τελευταία σε μία σειρά ερευνών σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες από την αρμόδια επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενώ έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε ότι μισεί την Αμερική.

Οι Βρυξέλλες διεξάγουν ήδη προκαταρκτική έρευνα όσον αφορά τις πρακτικές της Amazon, από πέρυσι, με αντικείμενο τον διπλό ρόλο -και της λιανικής πώλησης και της φιλοξενίας άλλων εμπόρων στην ιστοσελίδα της.

Περισσότερα από τα μισά προϊόντα που πωλήθηκαν μέσω Amazon το 2017 ήταν από τρίτους εμπόρους.

Η Κομισιόν έστειλε ερωτηματολόγια στους εμπόρους ως μέρος της προκαταρκτικής έρευνας και έχει πλέον αποφασίσει να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα. Οι Βρυξέλλες μπορεί να ανακοινώσουν την κίνηση ακόμη και την Τετάρτη.

«Το ερώτημα αφορά τα δεδομένα», τόνισε η Βεστάγκερ, πέρυσι. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εξετάσουν το μέγεθος της πληροφοριών που χρησιμοποιεί η Amazon από μικρούς εμπόρους.

Τον Ιούλιο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €4,3 δισ. στην Google, ενώ προηγήθηκε η απόφαση για πληρωμή €13 δισ. της Apple προς την ιρλανδική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v