Ο ΠΟΕ ανοίγει τον δρόμο για κινεζικές κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Το Πεκίνο είχει προσφύγει το 2012 για τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές, που αφορούσαν φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες, χαλύβδινους κυλίνδρους, προϊόντα εξώθησης αλουμινίου, αγαθά συνολικής αξίας $7,3 δισ. την εποχή εκείνη.

Ο ΠΟΕ ανοίγει τον δρόμο για κινεζικές κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμορφώθηκαν με τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με κινεζικές κυρώσεις, εάν δεν απομακρύνουν συγκεκριμένους δασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ, αποφάνθηκαν οι δικαστές προσφυγών του Οργανισμού, την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Κίνα προσέφυγε στον ΠΟΕ το 2012 για τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές, που αφορούσαν φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες, χαλύβδινους κυλίνδρους, προϊόντα εξώθησης αλουμινίου, αγαθά συνολικής αξίας $7,3 δισ. την εποχή εκείνη.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), Ρόμπερτ Λάιτιζερ, δήλωσε ότι ο ΠΟΕ στην απόφασή του αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είχε αποδείξει πως η Κίνα χρησιμοποιούσε κρατικές επιχειρήσεις για να επιδοτήσει και να προκαλέσει στρέβλωση στην οικονομία της.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδεχτούν τις κινεζικές τιμές, παρά το γεγονός ότι το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου τις θεωρεί στρεβλές.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε σε 17 έρευνες που έγιναν από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το χρονικό διάστημα 2007-2012.

Η έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ «επανειλημμένως έκαναν κατάχρηση των εμπορικών μέτρων, τα οποία έβλαψαν το διεθνές εμπορικό περιβάλλον», σημείωσε από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v